След млякото идва и реда на месото

0

Азиатците започнаха да забравят вкуса на ориза и водораслите.
Само преди една година цената на млякото беше никаква, мляко под път и над път. Млековози влизащи отвсякъде, продаващи на по-ниски цени, отколкото нашите фермери. Исканията на фермерите, да се ограничи вноса, останаха неизпълними, защото това са законите на пазарната икономика, още повече, че тя е изцяло подчинена на правилата на ЕО.

Това време за млекопроизводителите мина. Сега млякото е кът и ще става все по-малко и по-търсено. Подобна изглежда ще бъде ситуацията и с месото, след една година. Месото на САЩ потегля за Китай – има подписан договор, а месото от Ирландия тръгна за Турция. Агнетата на Сърбия ще пътуват за Китай, Румъния е пред договор с Египет за 4 млн. глави агнета и овце. Очаква се и падането на ембаргото и за Русия.
Преди няколко дни Тайван разреши внос на говеждо месо от Холандия и Швеция . Австрия е изпълнила исканията и ще започне да изнася за японския пазар.
Както всички производители от ЕС, фермите на Холандия, Швеция и Австрия бяха засегнати от забраната за износ в някои от най-големите пазари в Азия, след случаи на СПОНГИФОРМНА ЕНЦЕФАЛОПАТИЯ ПО ГОВЕДАТА през 1990. Отварянето на тези пазари – с незабавен ефект – е резултат от съвместните усилия на властите на държавите-членки и Европейската комисия да започне диалог в продължение на няколко години, за да въведат система за ЕС за контрол, който отговаря на най-високите стандарти.
Съобщенията, направени от Тайван и Япония е важен и положителен сигнал към други азиатски страни да последват примера им за внос на месо в съответствие с международните стандарти. Да се постигне улесняване на достъпа  на говеждо месо от Европейския съюз на техните пазари.
Може би това е следващия светъл лъч за нашите животновъди.
Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here