И други изнасят за Турция

0

5 000 говеда, подредени за Турция

Преди няколко днqи имаше добра новина от бранша – износа за Турция почва.
Ясно е, че при овцете ще бъде по-лесно /ако се реализира износ/, а при говедата по-трудноq по понятни причини за всички.
Сигурно това ще се случи, защото Турция има програма за внос от 500 000 говеда. Ирландия отново ни изпревари и след няколко дни изпраща 5000 бр говеда за Турция, от които вече 3000 са в карантинната база. Това е шеста пратка тази годинаq и общ броx изнесени животни над 18 000. Това обаче са животни изнесени само от една компания.
Друга мощна ирландска компанияq също подготвя 2500 юнициq предимно от породата Лимузин. Очаква се пратката да тръгне за Турция в началото на ноември. Тази компания миналата година е изнесла 20 000 бр говеда за Турция в четири износа. Проведени са разговори между двете страни и има уточнение за износ към Турция от 100 000 бр говеда.
Освен тази бройка, Ирландия вече е изнесла през тази година, други 39 000 бр в Близкия изток.
Турските власти са признали високото качество на ирландските говеда и са похвалили пратките, които са получили от Ирландия:
“Турция иска да развива търговията с Ирландия и е много важно това да бъде напълно улеснено по всякакъв начин”.
По време на срещата е коментирано как може да се увеличат доставките от Ирландия, като се съчетае сезонното  производство с турските спецификации. Обсъдени са също така различни въпроси, свързани с теглото, възрастта и карантинните изисквания. Въпреки положителните коментари, бъдещето на износа на ирландски добитък в Турция далеч не е сигурно.
В настоящия момент, ирландските износители се договарят с турското бюро за месо и млечни продукти – и цените, които се предлагат, се смятат за значително намалени в сравнение с миналата година. Освен това, решението на бюрото, да позволи на турските купувачи на едър рогат добитък, да се договарят директно с южноамериканските износител,и би могло да окаже влияние върху износителите, работещи в Ирландия. Потенциално този ход, ще доведе до това, че турските вносители ще дадат приоритет на добитъка от Южна Америка – просто поради големия брой налични за износ говеда  по всяко време. Освен това  купувачи от Турция ще могат да внасят повече от 20 000 говеда от Южна Америка в една пратка – фактор, който се смята за основен плюс за участващите турски вносители.

Говедовъд.ею

© 2017 Всички права запазени – Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here