Всъщност става дума за юбилея на Научния институт по говедовъдство и овцевъдство-гр.Стара Загора, както си го знаят повечето фермери и заралии.
В тържествена атмосфера, в присъствието на председателя на СА-проф. Васил Николов, академик Балтаджиева, д-р Възелова , ректора и деканите от Тракийския Университет , куп директори на Научните звена на Академията, под патронажа на кмета на Стара Загора, юбилея бе открит от сегашния директор на института-проф. Стайка Лалева.
Съвсем накратко, тя направи ретроспекция в исторически аспект за развитието на института и очерта задачите за в бъдещето. Всъщност няма бъдеще без история, така че, за всички бе полезно да чуят, каква наука  са правили тези преди тях.
Ветераните на института също взеха участие в тържеството- професорите  Съртмъджиев, Илия Димитров, Мария Джурбинева и др.
Поднесени бяха много поздравителни адреси и символични подаръци. Все пак ,ние като говедовъден сайт ще ви запознаем с поздрава на НСГБ. Изпълнителният директор-Михаил Михайлов  връчи Поздравителен адрес на директорката на института от името на говедовъдите на Съюза подписан от Председателя- Димитър Зоров. В своето приветствие Михайлов каза:

 

„.Уважаеми Дами и Господа, Уважаеми служители на ЗИ, Уважаема Госпожо Лалева. НСГБ и неговите фермери Ви поздравяват с юбилея. Поздравяват ви и за прилаганият от тях продукт наречен Наука, осигурен от вашия институт. Аз също имам връзка с този институт. Един от студентските ми стажове премина точно в този институт. Безценни съвети ни дадоха прф-Минев, проф. Жеков, г-н Кръстанов, Съртмъджиев и др. С лед това правихме няколко съвместни програми с екипи от института. Пред мен виждам проф. Илия Димитров, заедно правихме програма за 15 млн овце. Ако не греша, сега имаме малко над 1 милион. Спомням си и за бик Рикардо, които беше подарен на Тодор Живков и бе транспортиран в института. Миналото си е минало, ние обаче трябва да мислим за бъдещето, а то идва най-вече с науката. Днес в говедовъдството имаме идеалните условия за бърза крачка напред – високи изкупни цени, голямо търсене на млечни продукти, Китай увеличава със 7 % вноса , китайците намалиха ориза и започнаха да консумират мляко и месо. Тази конюнктура трябва да се използва. Науката в кратък срок трябва да изчисти детайлите , ако трябва да изостанем малко с фундаменталните изследвания, но трябва веднага да се помогне на практиката. На научните работници само ще цитирам проф. Стефан Робев – няма по голяма загуба от това един човек да върши нещо под неговите възможности.Проблемите няма да ги казвам, такива колкото искаш. Вторият въпрос е с анализаторите. Имаме вече такава група, но анализа на днешния ден не стига, искаме препоръки за пет години напред, за десет години дори. Говедовъдство не се прави за една година. Имайки в предвид, че търговци и производители са си оправили нещата сега това трябва да стане и при говедовъдите и заедно с науката, преработватели и търговци заедно да изградим пъзела наречен Млечна промишленост. Да направим един отбор, един тим, което  всички знаем, че на български означава.всички заедно можем повече“.

В юбилея се включиха с поздрави и делегациите от Италия, Македония и Франция.

Говедовъд.ею

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Откога Съртмаджиев, а не Съртмъджиев, както сте го написали е професор? Що за глупости?

  2. Откога Съртмаджиев, а не СъртмЪджиев е професор? И моля спрете да триете коментари, които не ви изнасят!!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here