Вашето, наше – “Три в едно”

0

Генетиката -„мачка” като валяк 

Коментар и кинжал:ФЕРМЕР ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Дано да стане това което говорите защото само в България не може нищо да се случи. Сигурно ние сме си проклетите така или все някой ни е виновен. Тези контроли в момента които се вземат да не мислете че нещо е истинско всичко е мижи да те лъже. Само в по големите ферми, които са с електронен носител там е истинско иначе, Кравата писалка може да си пише каквото си иска Също така признавам ,ферми които отпреди време са си водели стриктно родословието си във фермата и могат да докажат до трети пояс биците и майките.

Коментар:Фосват Метанов -Има ферми под селекционен контрол , които не използват изкуствено осеменяване за своите крави . Селекционерите знаят това но пишат в делата си бици които са на пазара. Целта е една – селекционните организации взимат субсидии от държавата за всяка крава под контрол , фермерите взимат също субсидии за това . Така всички са доволни и щастливи . Няма никаква селекция в България . Давайте субсидии за литър мляко . Така няма да ви трябват никакви развъдни организации. Всеки ще си прави селекцията сам .

Коментар: Тодор Арбов -Колеги, не съм против финасовото подпомагане на сектора животновъдство, но начинът, по който това се прави сега за селекцията, е неефективен и не дава резултати.
Изходът е в целеви помощи за конкретни стоки и услуги. Ще ви дам един пример за говедовъдството: ако средствата, давани сега за неработещи развъдни асоциации, се пренасочат към използване за геномна оценка на животните и сексирана сперма, резултатът ще бъде бърз и ефективен. Разпределението на средствата може да е 80:20 (субсидия:средства на фермера), за да отиват парите само при хора, които са готови да работят и развиват производство на съвременно ниво.

Елена Колеги ние млекопроизводителите агонизираме бавно . какви субсидии ще дават на дивите говеда .Какъв доход дават .на мен. Всичко ми е в светлия сектор _фактури за предадено мляко ,субсидии и за всичко плащам луди данъци на държавата мащеха. Едвам си плащам кредита си и тази ваксина за дерматита нещо обърка кравите Намалиха млякото наполовина и спряха да се разгонват. Незнам, много съм отчаяна а имам желание да отглеждам животни. Имам страхотни юници черно и червено шарени и монбилиярди, но с нетърпение чакам да отворят турския пазар защото в България никой не търси млечно направление. Ще ги прежаля тези принцеси защото не издържаме повече.


Нов национален рекорд на САЩ    

Въпрос: Jordan Velkov -това дъли е вярно

Отговор: няма начин да не е вярно. Организацията работи за фермерите. За тези резултати не се дават субсидии, така,че никои не надува цифрите. Освен това този резултат се проверява от комисия и то много прецизно. Съвсем нормално е при популация над 9млн. крави със средна млечност над 11000 кг да има и такива рекордьорки. Интересното е,че през няколко месеца този рекорд се подобрява. Бъдете сигурен,че е истина.


Наредба-изисквания към идентификацията

Коментар: Петър Чернаев – Още повече, че промените, които са нанесени са повече от необходими. Средствата за идентификация се развиват – следователно нормативната уредба трябва да е „в час“. Факт е, че един от големите проблеми на сектора е точно средствата за идентификация на животните. Във fermaweb.com имаме доста добро технически издържано решение за ОНЛАЙН проверка на електронни ушни марки, което би спестило доста неприятни изживявания на много от производителите. Най-често срещаните проблеми връзката на данните от фермера (номер, дата на раждане, порода и пол на животно) не отговарят на въведеното във ВЕТИС не защото фермера е „излъгал“, не защото ветеринарния лекар не си е свършил работата, а по чисто техническата причина, че данните се „преписват“ минимум 2 пъти преди да влязат в системата, което предполага множество технически грешки. С четец на ушни марки и електронни ушни марки проблемът е решим на техническо ниво

Отговор: г-н Чернаев е прав,че трябва да има развитие. Много малко страни в Европа-Чехия и Франция имат в Наредбите си да се слагат и други идентификатори освен ушните марки. България реагира адекватно и е една от първите страни която „опресни” Наредбата си за идентификаторите. Говедовъд.ею също ще запознае своите читатели с продуктите, които предлага г-н Чернев.


Субсидии в животновъдството  /овцевъдството/

Този материал от миналото възбуди духовете на много наши животновъди. Това показва, че при сегашното подпомагане на животновъдството, има нещо което не е наред. От коментарите разбираме, че коректните животновъди са най-уязвими в това отношение.

Коментар: Кристиян Роналдо- В днешно време всеки гледа да прецака другия, завист, лицемерие и алчност погубват родното земеделие. Големите ферми просто перът мръсни пари, и от това страдат малките земеделски производители. Защо погубват нашия поминък, защото трябва да им вървят изкуствените продукти.

Коментар:Ivan Ilieв -Който си ги обича и без субсидий ще си ги гледа.

Коментар:Lubka Bozukova Kozelova -Тук не става въпрос за любов. Никой не си обича животните повече от мен. Ама не съм взела десетки и десетки и десетки, /над сто/ хиляди левове заем в любов за изграждане на стопанство и постигане на всички санитарно-хигиенни-хуманни норми. Без инвестиция не става.И дайте да сме честни- това не е бизнес, като бизнес. Това най-много може да бъде социален бизнес. След като има наложени толкова рестрикции от страна на държавата ( свободен пазар, себестойност, ценообразуване….дори предназначение на животните), има много малко място за маневра. затова има субсидии. И трябва да ги има. Щото иначе гражданите трябва да ядат сирене на 20лв. Слава Богу, че си обичаме животните, та не си калкулираме всички часове, дни, години без глътка въздух в цената. И болничните изкарани под кравите. Айде, пак стана дълго.

Коментар:Д.Димитров -не ни трябват субсидии за овцевъдството по този начин, по който се получават в момента. Това са социални помощи! Нужно е коопериране на овчарите на принципа на постигане на конкретни икономически цели(ниски цени и регулярни доставки на фуражите, компетентно и ангажирано здравеопазване на животните, пласмент на продукцията чрез дългосрочни договори и прескачане на многото посредници).
Както преди 6-7 години си писахме за „овчето мляко“ добрия отбор(породистото стадо) не трябва да се лишава(продава) от изявените играчи(най-добрите животни) и материалното стимулиране(субсидирането) да е насочено към генетичния прогрес, постигнат на местна почва с помощта на селекционерите, а не бюрократите от асоциацията. Промените се случват много бавно и хаотично и вместо да мислим за пазарни хибриди, получени от чистопородни линии ние говорим за нови породи, изгодни пак на бюрократите(субсидаджии.)
Субсидии трябва да има само за инвестиционна активност с цел защита на крайните цени от външния конкурентен натиск.

Отговор: подкрепяме г-н Димитров относно пазарните хибриди, както ги нарича той. Многократно сме казвали,че у нас думите кръстосване и коопериране са лоши думи. А то е толкова просто. По отношение кръстосването ,гледаме какво правят другите и го правим. Там вече е минал етапа на проучване, изследване и т.н. единствено трябва да се създадат административни условия за това, пречупени през асоциациите. По отношение новите породи споделяме същото мнение. Нито ни са необходими, нито ще имаме кои знае каква полза от тях, нито имаме време за това.


Соматичните клетки в млякото 

Коментар: Стефан Станев – По правилата, допустимият брой соматични клетки в кравето мляко е 400 000 в милилитър, а на общият брой микроорганизми – 100 000. В материала се говори за 100 000 соматични клетки. Как да го разбираме?

Коментар: Стефан Станев – По правилата, допустимият брой соматични клетки в кравето мляко е 400 000 в милилитър, а на общият брой микроорганизми – 100 000. В материала се говори за 100 000 соматични клетки. Как да го разбираме?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here