Внимание говедовъди – идват нови предизвикателствата

0

Резултат с изображение за Натуральное коровье молоко без молока и коровВсяка година си идва с надежда за по-добро и всяка година поднася своите изненади и предизвикателства.

Изпращайки старата година, обаче веднага идват и предизвикателствата на Новата. На пръв поглед безобидни, но като новости може да се окажат много опасни за млекопроизводителите. Кои са новите идващите „Звезди” в млечната индустрия.

  1. Hi-tech кутия за мляко.

Резултат с изображение за Hi-tech кутия за мляко.Американски и Тайвански учени създадоха специално покритие за опаковане на мляко, което променя цвета си, ако продуктът вътре е кисело.  Опаковката отвътре е  с електронен компонент , който може да открие промени в броя на бактериите в млякото и соковете. Това се получава чрез измерване на честотата на електрически сигнали: при млякото честотата на сигнала се променя средно с 4.3% на 36 часа при стайна температура. Досега ние определяхме дали млякото е развалено по миризмата, сега претенциозния купувач иска да не разчита на собствените си сетива, а да се доверява на науката. Така, че вече няма да е необходимо да правим проверки за качеството на млякото, просто ще се доверяваме на опаковката  Hi-tech и се иска само да видим дали цвета не се е променил от заложения за качествено мляко.

 2.Натурално краве мляко от лабораториите.                                                          Очаква се през 2017 г да бъде произведено първото натурално краве мляко, без мляко от  крави. По този въпрос е започнато да се работи още през 2014 г, а през 2016 г имаме  вече първите прототипи. Химичния състав на изкуственото мляко е точно същият, както при млякото на кравата, и дори при направените анализи от санитарната инспекция по храните и лекарствата на САЩ (FDA), млякото не е било разграничено от естественото, независимо от направените многобройни тестове. FDA първоначално отказва да признае този продукт, поради невъзможно да се идентифицира като отделен продукт. От това мляко ще могат да се произвеждат всички видове млечни продукти от сирена до майонеза, ще може да се консумира дори от тези, които имат непоносимост към млякото.   Производство на такова изкуствено мляко ще изисква 98% по-малко вода,  84% по-малко  емисии на парникови газове ще се изпускат в атмосферата, и най-вече  използването енергията ще е с  65% по-малко, отколкото в момента.   Продажбите на такова мляко в супермаркетите са планирани да започнат до края на 2017 год.  Все пак нашите говедовъди трябва поне засега да са спокойни –  това ще се случи в САЩ – за сега.

3.Сензор за маститите:                                                                                                   Разработена е, и е произведена  автоматична система за мониторинг на ранните етапи на мастит. Производителите на мляко в света постоянно  понасят загуби от тази болест. Обикновено мастита  се определя със закъснение и то когато вече е  в напреднал  стадии. Ранната диагностика ще позволи по-бързото излекуване на животните и  намаляване на употребата на антибиотици.   MastiLine технологията позволява да се определи мастита още в латентна фаза, преди появата на видими симптоми. Това е възможно чрез идентификация и преброяването на соматичните клетки, които сигнализират развитието на мастит. Сензорите ще бъдат въведени в съответните производители на доилна апаратура. Основателите на стартиращи компании и инвеститори твърдят, че много производители са заинтересовани от такова развитие.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here