Говедовъдни новини – Уикенд 42

0

Татарстанската Република е субект в състава на Русия.Разположена е в източната част на Източноевропейската равнина. Има площ от 67 836 km² (0,40% от Руската Федерация, на 47-мо място в Русия) и население от 3 822 038 души. Столицата е Казан. Развито е машиностроенето (камиони „КАМАЗ“-дизел, часовници „Восток“, оборудване за химическата промишленост), електроенергетика, леката и хранително-вкусовата промишленост.
В селското стопанство Татарстан е специализиран в растениевъдството и животновъдство за месо и мляко, птицевъдство, коневъдство, пчеларство. Резултати от работата в областта на животновъдството за 9 месеца на тази година са добри. Общият брой на едрия рогат добитък в селскостопанските формирования на републиката е 736,5 хил. глави, от които 244,4 хил. са крави. Също така в стопанствата има около 424,600 прасета, 51,000 овце и 7000 кози.
От януари до септември в Татарстан са произведени 974 хил. тона мляко/ това е почти колкото мляко произвеждаме ние годишно/ и 657 милиона яйца. Днес в стопанствата се произвеждат дневно повече от 3250 тона мляко, което е с 190 тона повече, отколкото през 2016 г.
Реализацията на млякото е ежедневно е най-надеждният начин за печелене на пари в сферата на агро-промишления комплекс. “Ако няма мляко, как може да управлявате икономиката, да плащате заплати, да купувате гориво? Просто няма други постоянни източници. Производството на култури носи доходи само в определени периоди “- каза президентът на Татарстан и призова ръководителите на областите да обърнат специално внимание на увеличението на поголовието на стадата.


Беларус – Обемите на преработката на суроватка в Беларус се увеличиха от 8% на 92%. През 2004 г. беларуските предприятия обработваха само 8% суроватка, получена от производството на сирена и извара.
Понастоящем в Беларус се обработват 92% от суроватката. Преди десет години тя е отпадък. Днес суроватката за млечната промишленост е огромен резерв за получаване на продаваеми продукти и съответно за приходи, включително за износ.
Компаниите вече могат да произвеждат не само  суроватка на прах , но и производства при различни степени на деминерализация,  също и  нови продукти при  производството на фураж – суроватъчни мазнини.
Това е нов вид продукт за Беларус, и е необходимо и  търсене.
Суроватка (цвик) се нарича течността, която се отделя от млечния коагулат при производството на сирене, сиренови продукти и кисело мляко. Тя е естествен млечен серум, който съдържа лактоалбумини, лактоглобулини, лактоза и минерални соли, но не съдържа казеин. В суроватката няма сол, а млечната мазнина и лецитините са малко.


Финландия: В страната през 2025 г. ще има само 4 400 производители на мляко. Финландският институт за природни ресурси (Лука) предвижда, че от наличните  близо 20 000 млечни ферми през  2000 г, през 2025 г ще останат малко над 4400. В рамките на четвърт век ще бъдат затворени три четвърти от всички млекопроизводители. Основната причина за това е липсата на млади наследници в компанията.


Европейски Съюз: Миналата седмица еврокомисарят по земеделието Фил Хоган представи план за увеличаване на устойчивостта на млекопроизводителите на Съвета по земеделие. Ирландецът се съсредоточи върху организациите на производителите в този сектор, за да подобри позицията на млекопроизводителите .  Кризата на пазара на мляко през 2016 г. показа, че организираните фермери се справят с трудните ценови нива много по-добре. По този въпрос, той обяви експертна среща на държавите-членки в Брюксел в четвъртък тази седмица (19 октомври). Целта е да се обсъдят възможните рамкови условия за изпълнение на плана за укрепване на организациите на производителите . Освен това за 28 ноември е планирано среща със заинтересованите страни от сектора на млякото.


Китай:китайската млечна продукция през първата половина на 2017 г. е нараснала само с 1%.  Причината за това е фактът, че малките и средните производители напускат млекопроизводството. Дори и по-големите стопанства, които винаги са получавали по-добри  цени за млякото, страдат от приходи, които са с 6% по-ниска от периода преди година. За втората половина на годината се очаква нарастване на производството на китайското мляко само с 0.5% – до този момент се е очаквало обаче увеличение от  1,5%. Като цяло, производството на мляко в Китай, през текущата година, вероятно ще приключи с+ 0.2% и почти ще стагнира през 2018 г., ръст от 1.5%.Необходимостта от внос ще се увеличат с 7%. Гответе се европейци, китайците не ядат само ориз.


© 2017 Всички права запазени – Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here