Внимание – шарка при овцете

0

Шест месеца преди Нодуларния дерматит да влезе в България, една ветеринарна лекарка от скандинавските страни прогнозира, че това ще се случи. Дори изнесе доклад в тази връзка в близък до нас град в Гърция.
Сега шарката е на остров Лесбос в Гърция. Доста далеко от България, но и много близко. Острова е туристическа дестинация и почти всеки ден наши сънародници акустират в пристанището на острова.
Всъщност, заболяването там е констатирано в началото на септември, но е ясно, че ветеринарите не са успели да го овладеят, защото на 16.10 т.г. отново е открит нов случай на шарка.
До момента заболяването е потвърдено в 12 стада, в които се отглеждат общо 3000 животни. Съгласно законодателството на Европейския съюз, стадото се убива, дори ако всички животни не са заразени. Селските сдружения и кооперации на острова призовават своите членове да спазват стриктно препоръките и указанията, дадени им от експертите, обаче изтъкват, че ветеринарните лекари, не са могли да предотвратят ситуацията, независимо от това, че им е било платено.
Организациите също са направили и обръщение към колегите си:
„Заболяването от едра шарка изисква специално внимание от всички животновъди. Ето защо искаме инструкциите, издадени от компетентните органи за забраната за движение на стадата, превантивни мерки и др. да се изпълняват. Тези, които не знаят, да бъдат информирани, а тези, които знаят, да информират другите. Изказваме също така своята подкрепа на онези животновъди, които са ликвидирали стадата си.
Въпреки това не може да се пренебрегва, че по време на разпространението на шарката важна роля ще има следното:
1. Оказване помощ на частните ветеринарни лекари от държавни такива.
2. Превантивен контрол и дезинфекции на входовете / пристанищата на острова, храните, овцете и козите, хората.
Ние се присъединяваме към нашите животновъди на острова и искаме:
-Пълна обезщетение за всички животновъди на животните, които са били убити или починали от болестта. Обезщетението да се счита за пълна производствена единица за целия период до възстановяване на стадото.
– Запазване и налагане на всички права, субсидии,
-За 50% фуражна субсидия до края на карантината
-Да бъдат информирани потребителите от отговорните учени, за да се предотвратят дезинформация и паника.
-Други лекарства и дезинфектанти за лечение на вирусни инфекции по добитъка.
– Предпазни мерки на входните врати на острова – дезинфекции на туристите и колите”
Говедовъд.ею.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here