Ние коментираме вашите коментари – Цената на млякото – все повече ще говорим за нея

1

Публикуваният материал  от Говедовъд.ею предизвика голям интерес, получихме доста въпроси, на които искаме да отговорим веднага.

Скритата битка за млякото в разгара си – надлъгването продължава

Всъщност цената на млякото става и крайъгълния камък за многото „играчи” участващи в промишлеността мляко. Като правило потърпевшите са били винаги фермерите. При сегашната ситуация обаче „шапките” почват да се сменят. Едно е ясно, че поне до средата на следващата година цената на млякото ще се запази в тези граници. Поне така казват световните анализатори.

Това се подкрепя и от намеренията на Китай да увеличи вноса на млечни продукти със 7%. Какво са седем процента, някои ще каже нищо. Но за една държава с няколко милиарда население в която не се дава приоритет за развитие на говедовъдството, значи много за света. Политиците започнаха също да се замислят – ще се увеличат ли цените на млечните продукти по магазинната мрежа, какво ще стане с електората. Без нафта можем за известно време, но без мляко е изключено.

Синтетичните млека още се експериментират. В тази връзка може да се отбележи, че все още нямаме истинските анализатори за България в сектор мляко. Нормално е, нямаме и информация за това. Ето защо, трябва да се ослушваме и да знаем какво правят другите, да не изтървем пак влака.

Получихме следните въпроси, които по същество показват, че не сме информирани за много неща и си караме с начална скорост по надолнището – каквото е сега. Ами ако посоката се смени нагоре ,какво ще се прави никой не знае.

Ето и въпросите които получихме:

  1. Калин ГрудовКакво ни интересува нас Европа ,какво се случва в България е важно .

Отговор: – Все още много хора не искат да повярват,че сме част от Европа. Когато там се случи нещо, случва се и при нас. Цените на млякото са също отражение на европейските цени. Ние ги поместваме в нашите анализи, направете си труда да ги разгледате разликите са минимални. Има ли криза на цената в Европа, идва и при нас. Не може от там да предлагат мляко на по-ниски цени, а нашите предприятия да купуват по-скъпо от тука. Това не трябва да се казва, но това показват фактите. Ако цените на нашите продукти станат по-високи от европейските, ще започнем да купуваме от тях. Мита за некачествените европейски продукти вече падна. От проверките няма такива. Некачествени се оказаха нашите прекрасни масла с дъх на трева и зелена гора. Така че, трябва да знаем всичко, което става в Европа и да реагираме веднага. Какво се случва в България, също е много важно. Но то се случва доста често след нотификация от Европа, най-вече за селското стопанство.


2. Чичо Мед Кога е изменен стандарта на масления градус. Преди 20г беше 3,6 сега в статията го дават 4,4. Или всеки прави каквото си иска

Отговор: за България си е толкова. Но има мандри, които дават бонус за по-висок маслен градус и протеин. Друг е въпроса, че процентното съотношение не е в най-добрия си вид и ощетява фермерите, но все пак е нещо. Почти като бяла лястовичка. Исканията по отношение на качеството на млякото си поставя купувача, защото може да произвежда продукция с такива параметри. В тази връзка поместваме последната оферта на една от най-големите млечни компании в Холандия – FrieslandCampina. Компанията увеличава гаранционната цена за октомври с 1,25 евро до 41,75 евро на 100 килограма мляко. В сравнение с октомври 2015 г. (29,00 €) и 2016 (29,25 €), гаранционната цена за октомври е по-висока от 12 евро. Гарантираната цена се отнася за 100 килограма мляко, съдържащо 3.47% белтъчини, 4,41% мазнини и 4,51%  лактоза и е без ДДС. От 2017 г. сумите ще бъдат на средна доставка от 800 000 килограма мляко на годишна база (предишни години 600 000 килограма).
Bio млякото ще се изкупува за 49.50 цента.Биологичната гаранционна цена  се отнася за 100 килограма мляко с 3,47% протеини, 4,41% мазнини и 4,51% лактоза и не включва ДДС. Посочените суми се прилагат за средна доставка на 600 000 кг мляко на годишна база.
Ясно е, че има формули по които да се изчисли каква е цената, спазвайки се изискванията на офертата.


3. Калин Грудов: черно шарените крави и с масло да ги хранят 4.4 не могат да достигнат тази масленост.

Отговор: Далеко сме от истината г-н Грудев. На долния ред даваме последна информация за млеконадоя и качеството на млечните ферми в Холандия. Не знаем дали ги хранят с масло, но това са официални резултати.

год ферми ср.бр.жив. кг м.в пр. кг кг кг
 Холандия  2017 14751 102 8706 4.36  3.57   380  311   691

 –          

Говедовъд.ею

1 КОМЕНТАР

  1. Ако сравним цената на безалкохолни напитки сокове и млякото чисто без разни смески не сам много компитента но мисля че животни се отглеждат с много труд любов към животните и хората получават реални заплати аз съм ПЕНСИОНЕРКА ниска пенсия за животновъди те труда не е лесен може цената дасе коригира чисто мляко сирене кашкавал отлежала може нешто да се направи

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here