Скритата битка за млякото в разгара си – надлъгването продължава

7

Нещо става с млякото в Европа и от получаваната информация може да се долови, че битката за млякото започва да се води с всякакви средства. Тази битка, нас сякаш не ни интересува толкова, защото и без това си нямаме мляко и цената му ще се определя от европейската такава. Все пак трябва да се следи какво се случва в Европа, защото там „деня не завършва с първа програма”.
Изводите ни се базират само на официалната информация, дадена от някои организации на млекопроизводителите и преработватели и разбира се от речите на Фил Хоган в тази връзка. В даваните от него постулати трудно се вижда нашето място за да се включим в приоритетните неща.
Последната реч на Хоган е от 19.10 т.г в Полша, където той казва:
– В Полша има над 130 000 производители на мляко – на второ място в ЕС. И по-голямата част от тях са семейни ферми. Общо над 1 милиард евро са мобилизирани под формата на спешни мерки през този двугодишен период за млекопроизводителите и животновъдите в Европа.
Средните цени на млякото в ЕС достигнаха 35,1 c / kg през август 2017 г., с 9% по-високи от средните за последните 5 години. Полученото краве мляко в ЕС се е увеличило с 1.7% през юли 2017 г. в сравнение със същия месец на миналата година, което доведе до 219 000 допълнителни тона мляко само за юли.
Устойчивостта е особено важна за вашия бъдещ успех. Споменах, че вярвам, че млечният сектор трябва да стане по-умен и по-стратегически в отговор на пазарните сигнали, но пазарният успех зависи и от това, че земеделските стопани разполагат с подходящите инструменти за справяне с рискове и кризи. ОСП в момента предлага серия от допълнителни инструменти:
Директни плащания по първия стълб, които осигуряват на земеделските производители основно ниво на сигурност и стабилност;
Предпазна мрежа за тежки смущения на пазара;
Подкрепа за застраховки, взаимни фондове и инструмент за стабилизиране на доходите; както и възможности за инвестиции и диверсификация.
Освен това научните изследвания и иновациите – финансирани чрез “Хоризонт 2020” и финансирането за развитие на селските райони – и преводът им в селскостопанската практика чрез обучение и трансфер на знания, инвестиции в интелигентно земеделие и консултантски услуги е ясен начин за постигане на конкурентоспособност, ефективност на ресурсите и опростяване.
Някои елементи, които заслужават специално внимание в новата ОСП, вече са се появили:
Следва да се насърчава сътрудничеството между земеделските стопани и по веригата, включително взаимното обединяване и интегрираните услуги, с цел споделяне на риска;
Ще трябва да инвестираме повече във включването на земеделските стопани в икономиката на знанието чрез образование, обучение, мрежи и трансфер на знания ;
Млекопреработвателите се отърсиха от шока предизвикан от високите изкупни цени на млякото и като опитни играчи в бизнеса, засега не намалят цените или ги запазват, но вече започнаха да притискат фермерите с подписване на дългосрочни договори от няколко години, по високи параметри на млякото- 4.4%м.в и 3.45% протеин. Други мандри обявиха, че не могат с едно и също темпо да приемат мляко, което означава че през определен период ще се намаляват количествата.
Потребителите, които вече усещат увеличението на цените на млечните продукти, най-вече маслото и те надигнаха глас. Искаме мляко без ГМО и още куп изисквания, стигащи дори до етикетите. Дори две от големите вериги ще почнат да продават мляко с етикети за защита на животните.
Млекопроизводителите и те се готвят за бой. През ноември ще има голям форум на Европейския млечен борд в Испания – за първи път. Разбира се, ние няма да имаме представител, защото не сме членове на борда. От него и други германски организации идват и постулатите за подкрепа на фермерите. Отново на първа позиция е себестойността на млякото. През октомври, разходите на производителите се покриват от цената на млякото на 91% , което не удовлетворява производителите. Немските производители призовават за кой ли път, сдружаването и то не само за предаване или купуване, а направо за производство на млечен продукт.
Не можем да дадем приоритет на никоя от формациите, но този път вероятно губещи ще са потребителите, защото цените неминуемо ще се качват макар и леко. Всъщност може би се случва нещо нормално – увеличава се суровината, увеличава се продукта. Никой не възропта преди няколко години, когато се увеличи драстично цената на нефта. Отиваш и купуваш, вероятно така ще стане и сега. Да му мислят политиците. Друг е въпроса, че млякото е от национално значение и дано да не стане, както отдавна говорят скептиците – нарочно ни докараха до този хал, за да купуваме некачествено и скъпо от Европа. Засега първото твърдение отпада, защото се оказа, че нашето масло е некачествено.
Очаквайте анализ и на месото. При него, като забавен филми се повтаря това, което вече се случи с млякото. Търпение месодайни, идва вашия ред.
Говедовъд.ею

 

7 КОМЕНТАРИ

  1. Какво ни интересува нас Европа ,какво се случва в България е важно .

  2. Кога е изменен стандарта на масления градус. Преди 20г беше 3,6 сега в статията го дават 4,4. Или всеки прави каквото си иска.

    • черно шарените крави и с масло да ги хранят 4.4 не могат да достигнат.

  3. Съгласна съм. Но за да се случи това и за да се отсее зърното от плявата, е нужно още нещо за което сякаш никога не се говори. Работна ръка. При толкова мързелива, паразитираща паплач мереща улиците, как така в селското стопанство няма работна ръка? Как така фермерите трябва да хвърлят метани на всеки брат да работи, а той (брата) да се надига, че “същото гу земал и на суциално”. Да, ама аз го храня и в двата случая, нали? Как да имам време за обучение, когато работя всичко във фермата? А е толкова нужно и полезно. Иначе тъпкаме на едно място.

    • Относно работната ръка г-жо/г-це Козелова, няма как да накараме някой да работи, при положение, че държавата ги храни безплатно. Проблема с работната ръка е навсякъде, но все по-малко хора се замислят за това. Аз винаги съм го казвал, един мъж ще отиде да гледа и пасе овце в Испания за 1000 евро, и ще се прибира един път в годината в Бг, но няма да гледа овце в Бг за 1000 лв. на месец, защото това е срамна работа, а срамна работа няма. Това е горчивата истина.

  4. Звучи добре, но въпросът е “кой ще води това обучение” Останахме само трима млади специалисти (под 40 год.) занимаващи се с хранене на преживни животни (един в Плевен и двама в Стара Загора). За да се прави обучение, трябва практика, а къде е тази практика. Много е лесно да го прочетеш от някоя книга след което да отидеш и да кажеш на 10 човека, това което си прочел – накрая всеки е доволен 🙂 едни са си вземали хонорара, а други са се видели с приятели и колеги. Друго е когато е минало през ръцете и очите ти и си се сблъскал с проблемите и трудностите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here