Син език – дойде и ред и на Великобритания

0

Няколко говеда, внесени от Франция и предназначени за Шотландия и Англия, са дали положителен резултат за високо инфекциозната болест Син език. Вируса се предава от животно на животно. То засяга животни като говеда, кози, елени и овце. Въпреки това, не засяга хората. Вирусът не представлява заплаха за човешкото здраве, но може да има сериозно въздействие върху здравето на животните, което води до намаляване на добива на мляко, безплодие и дори смърт .
Заразените животни са открити от Агенцията за здравето на животните и растенията (APHA) във Великобритания по време на тестване след вноса. Последният случай на болестта в Обединеното кралство е бил в Южна Англия през 2007 г., а Кралство е официално свободно от заболяването от юли 2011 г. Въпреки откритите няколко случая, Великобритания остава официално свободна от болестта син език, а износът не е засегнат.
APHA работи в тясно сътрудничество със засегнатите животновъди, за да се гарантира, че ще бъдат предприети бързи действия за предотвратяване на разпространението на болестта – при ограничения на движението в засегнатите ферми, целенасочено наблюдение и хуманно избиване на животни при необходимост.
Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here