Гърция – Закон за малките производители

0

Половин България годишно се изсипва в Гърция и на всеки му прави впечатление, как комшиите свободно на пазарите си продават не само зарзаватите, но и млякото и ракията. Някъде пускат касови бележки, някъде не. Тези, от автомобилната търговия, която е много разпространена,  разнасят всякаква стока в каросериите. Явно, че и там ще настъпи край на това. Внесен е вече законопроект целящ възможности за достъп до пазара  на малките производители на мляко и млечни продукти.
Според проекта, продажбата на млечни продукти, може да става единствено и само на фермерските пазари.
На пазарите, организирани в кварталите,  с изключение на мляко и млечни продукти, можем да се намери насипни ракия, занаятчийски изделия, като конфитюри, сладкиши, традиционни тестени изделия, билки и подправки.
Законопроектът има за цел да премахне “сивите” точки, като се приложи точкова система и предоставянето на възможност на земеделските кооперации да  продават продукти с до 10 вида продукция, а професионалните фермери ще могат да продават на всички видове пазари.
Целта на новите правила е, да се определят правилата, не само в областта на публичните пазари, стационарна и амбулантна търговия, но също така и в търговски панаири, неделни дни, Коледа и Великден пазари, дори в мобилната разносна търговия.
Продуктите, които потребителите ще намерят на пазара са:
– яйца, запечатани с отличителен номер на производителя,
– други селскостопански продукти като маслини, ядки, кестени, бобови растения,  зехтин, бутилирано вино,
– мед.
– домашни птици и зайци, които отговарят на правилата за безопасност и хигиена на храните, пресни рибни продукти от морето, сладководни води, аквакултури,
– продукт на дестилация- наливна ракия.
– цветя, декоративни растения, ароматни и лечебни растения и градинарски почва,  посадъчен материал от култивирани растителни видове, като например засаждане, разсад овощни и лозови насаждения,
– продукти за домашна употреба като млечни продукти, конфитюри, бонбони, традиционни тестени изделия, билки, аромати,
– млечни продукти.

Лицензиране на производители на продукти
Промените попадат в режима за лицензиране на селскостопанските производители на популярните пазари и други видове търговия на открито. Производителите ще бъдат лицензирани от техните общини, за да се премахне предишният мъглив пейзаж на лицензиращия орган.
Разпоредбите предвиждат също:
– Личното присъствие на публичните пазари се премахва, ако производителят бъде представен от съпруга или децата.
– Проверките на лицензиите на производителите на селскостопански продукти ще се извършват последователно, чрез вземане на проби.  Фермерът  ще получи лиценз и подлежи на проверка дали е декларирано производството, което се предлага на пазара.
– отличителни белези. Зелените етикети ще бъдат поставяни на сергиите на производителите, а сини на търговците.
Задължително ще се събират такси на пазарите от фермерите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here