Холандия – вода, мляко и масло

3
-„Черно шарените крави и с масло да ги хранят 4.4 не могат да достигнат тази масленост”.
Публикуването на този материал бе предизвикан от една реплика на наш читател.

 

Нидерландия (“ниска земя”) е създадена в резултат на борбата на човека с морето. Холандска поговорка гласи: “Бог създаде земя за всички народи, холандците си я създадоха сами.” Около 40 % от територията на страната е под морското равнище.  Половината от територията на страната има само 1 м. надморска.височина и едва 2 % – повече от 50 м. Максималната височина е само 321 м. – височината във Фалгерберг. През 2008 г. Комисията “Делта” обяви, че заради климатичните промени очаква нивото на морето да се вдигне с 1,30 м до 2100 г. и с 4 м до 2200 г. Докато чакаме 2200г Холандия може да бъде залята от мляко.
 През настоящата  година, много холандски млекопроизводители трябваше да намалят броя на отглежданите от тях крави поради плана за намаляване на фосфатите. Резултати от говедовъдството  за 2017 г. бяха публикувани в годишния статистически справочник на развъдната организация на Холандия преди няколко дни.

 Средната национална  млечна продукция от крава се е повиши леко, от 8 663 на 8 706 килограма мляко.

Средното дневно производство се е увеличено от 27,4 на 27,5 килограма мляко.

Делът на мазнините е намалял от 4.38 на 4.36;

Протеина има обратно движение: от 3.55 на 3.57%.

Средният годишен икономически резултат (EJR) за 2017 г. се е увеличил от 1,968 на 1,983 евро за крава.

Средната продължителност на живота леко се е понижила. Това е довело и до леко намаление на пожизнената млечност от крава от 30 967 килограма мляко през 2016 г. на 29 845 килограма мляко през 2017 г.

Средният период между отелванията намалява от 413 на 410 дни.

 В Холандия първенците също се отбелязват. Както от известно време непрекъснато говорим, че на говедовъдството трябва да се гледа като на бизнес, и в Холандия най-важен е икономическия резултат. Тук водач е провинция Зееланд, където работещите 184 ферми имат средно икономически резултат от 2157 евро от крава.

Холандските развъдчици нямат търпение да публикуват данните за изминалата година. Данните се обработват от 1 октомври миналата година, до края на септември тази година. Вижда се, че добре са се справили със задачата, защото имат ход нагоре по отношение крайните резултати.

Сега чакаме нашите равъдчици да публикуват резултатите за нашите ферми.

Говедовъд.ею

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Защо трябва да се сравнява,правят с години селекция,а фермите им са от поколения! И всеки следващ надгравжда!

  2. отново не четем внимателно- никъде в материала няма сравнение с България.Това е информация да се знае какво правят хората- Преди 30 години можехме да се сравняваме с тях.Сега за съжаление ще им дишаме праха. Те са с петдесет години по отношение селекцията напред. Въпросът е друг, че ние не правим нищо по това. Как да награждаме, като разнасяме куфарчета с шишенца ли. Просто няма да стане. Освен това, бихте ли ни осигурили информация за нашите стада подобна на холандската, ще ни помогнете много и на фермерите също

  3. А ВИЕ ГОСПОДА ФЕРМЕРИ ЗАЩО СПАХТЕ И НЕ НАПРАВИХТЕ НИЩО КАТО ТЯХ А САМО ГОВОРИТЕ 4Е ТУК НЕ МОЖЕЛО ДА СТАНЕ МОЖЕ КОГАТО 4ОВЕК ИМА ЖЕЛАНИЕ И В БЪЛГАРИЯ ИМА КРАВИ КОИТО МОЖЕ И ДА СА ПО ДОБРИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ НО НИКОЙ НЕ ГИ ПУБЛИКУВА НЕ ЗНАМ ЗАЩО

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here