Кремона 2017: Да вярваш ли на очите си – младежи при кравите

1

Изложението по животновъдство в Кремона –Италия си е направо училище за тези които искат да научат повече, най-вече за млечното говедовъдство. Две бяха нещата, които правеха силно впечатление на изложението:
Присъствието на младите-момичета и момчета. До всяка крава по двама младежи. В работни дрехи, без страх влизаха между животните. Крехки момичета водеха крави с над 600 кг. Те вървяха след тях като домашни кученца. Доенето се извършваше по всички правила. Ръкавиците и кърпите бяха постоянно в ръцете им.
Четири дни тези младежи не излязоха от халето за животни. Там се хранеха и спяха, всичко беше подчинено на тяхното животно да стане шампион. Разбира се, това ставаше под наблюдението на старите фермери. Грижата за тоалета на животните бе на първо място. Вече писахме. Младежите се грижеха постоянно да има чист талаш за постеля, фекалиите задължително се ловяха в кофи, почистването ставаше със салфетки, както при малките деца. Най-важното бе, че тези младежи се чувстваха като у тях си между животните.

По време на изложението се проведе състезание по подготовка на животното за изложба в частта си стригане. Участваха седем отбора от Италия, Холандия, Белгия, Испания, Финландия, Германия и Австрия. Повечето състезатели бяха момичета. Направи впечатление едно момиче от Англия. Стойката за която беше завързано телето падна, за щастие не удари никой, но телето се уплаши и падна на земята. Момиченцето без да губи самообладание се хвърли да развързва ремъка от стойката.
В разговорите с италианските фермери ни казаха,че присъствието на младежите не е случайно. Повечето са деца на фермери. Тук обменят опит помежду си. Учат се от най-добрите фермери, които им показват всичко на терена. Това общуване много пъти води и до създаване на семейства, които продължават бизнеса на родителите и съхраняват италианското млечно говедовъдство. Провеждат се и състезания между младежите, като се представят най-вече телета.

Присъствието на CREA-FLC (най-важният италиански изследователски център за млечната промишленост) . Центъра се занимава с млекопреработвателната верига, и най-вече с млекодайни те говеда. Системите за фураж, техниките за отглеждане и последващите въздействия върху физиологията и здравето на животните, качеството и безопасността на млякото и млечните продукти, преработката и валоризацията на страничните продукти от млечната промишленост и микроорганизмите са основен акцент на неговата дейност.
Темите които бяха поднесени от CREA-FLC нямаха фундаментално значение, но бяха изключително полезни за животновъдите. Залата беше винаги пълна и се обсъдиха следните земни въпроси:
 интелигентно развъждане
 опазването на селското стопанство
 преход от конвенционално към биологично производство
 обработка на мляко в стопанството
 здравето на животните
 икономиката при млечните крави

Тоня Мишева

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here