Франция – резултати 2016 г. Монбелиард

0

Непрекъснато сме атакувани от нашите читатели,че поместваме данни за други държави. Те си имат такава статистика и я коментират, ние си нямаме и не коментираме.
Председателя на Асоциацията за развъждане на Монбелиард и Млечен Симентал-Атанас Атанасов, още преди няколко месеца ни изпрати извадка от доклада за 2016 г относно породата Монбелиард, отглеждан в родината си Франция. Една порода, която има стада в България и то с много добра продуктивност и занапред, според нас ще намира все по-голяма популярност.
Анализите показват, че както интереса през последните години към Симентала е изключително голям, идва и реда на Монбелиарда. монбелиард-Франция
Извиняваме се на г-н Атанасов за закъснението с поместването на този материал, но искаме да отбележим,че само неговата развъдна асоциация ни предостави годишните си резултати от дейността и развъдната си програма, които вече публикувахме на страниците на www.Говедовъд.ею в статията:

Да си кажем проблемите и да се похвалим с направеното

Статистическите данни, публикувани от France Conseil Elevage за Монбелиард -2016 г,  предоставят  актуална информация, за състоянието на породата и животните  включени в контрола на млечната продуктивност.
Въпреки трудния икономически климат през 2016 г., който доведе до „загубата” на 74 000 млечните крави от всички контролирани породи  (-2.9%), броят на намалените крави от Монбелиарда е само 3502 бр-0.8%, докато при Холщайна тази цифра е 58 174 бр или 3.4%. През последните 10 години породата има увеличение с 49174 крави, докато общия брои на кравите за този десетгодишен период е намалял със 107 419 крави. Към днешният ден Монбелиарда заема 17.5% от националното контролирано стадо на кравите от млечно направление.
Забележителна еволюция правят кръстоските, които остават незначителни, като процент-4,5% от общия брой, но два пъти повече от 2006 г. и сега са над 112 500 бр.
С други думи във Франция, кръстосването не е „забранена” дума както е у нас, а дори са и под селекционен контрол.

След големия въпрос за селекцията по генотип на кравите, втория голям въпрос у нас е кръстосването. Кръстосване, но не такова, каквото сега се прави навсякъде, а кръстосване, подчинено на някаква схема и изпълнявано от фермерите. Всичко друго си е направо номадска работа. Ръста на монбелиардското стадо във Франция от 1989 г има възходяща линия, което се вижда и от графиката. Географски, еволюцията на породата е положителна като цяло.
Разпространена е в цяла Франция с най-силно участие в департаментите Франс Комте, Рон Алп и Елзас, разположени в източната част на страната.
Най-бедни на тази порода са централните райони на Франция.
Под контрол са над 14 000 стада , от които половината са на 100% чиста порода, докато другите 50% са с участието поне на една друга порода. Общият брой на контролираните крави от Монбелиарда са 436 107 броя за 2016 г.По отношение на производството, средната млечност за 308 дни доен период е 7127 кг.
Средната млечност за десет годишен период е увеличена с 676 кг. Има малко увеличение на протеина за този период, докато маслеността се запазва на стари нива. Продължителността на живот също е добра. Има 2.2% крави над 8 лактация и 2.6% на седма. Процента на кравите на и над четвърта лактация е много добър – 30.9%.
В сравнение с другите две най-разпространени породи отглеждани в страната Монбелиарда е с най-добър процент по отношение на соматичните клетки. Най-малък процент над 300 000 бр и най-голям процент под 300 000 бр соматични клетки. Отчетените резултати говорят за една добра порода Монбелиард за условията на Франция, а и не само там. Може би и за България. Поместваме в оригинал и статистическите данни.
Говедовъд.ею

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here