Махаме 200 милиона коли

0

Макар и бавно, от запад към нас полека лека се „движи” „заболяването” метан.
В Холандия вече се взеха крути мерки в това отношение и 150 000 крави ще бъдат „пенсионирани”.
Както и у нас, така и там, фермерите са вярващи в митове, слухове от ухо на ехо и много наивни. Независимо, че техните организации са с опит и много по-работещи от нашите, и те закъсняха с реакцията и до сега вече 50 000 бр крави са намалени холандските стада, а останалите 100 000 чакат ред за новогодишните празници. И така ще бъде, докато не се намалят количествата на вредните газове. Този път, науката реагира много бързо и на пазара ще се появят добавки , които трябва да намалят количеството на тези газове. Тези „хапчета” вече се наричат „добрите” хапчета и се произвеждат все още опитно в Швейцария.

Говедата и кравите се считат за големи “климат убийци”. Стомахът на преживни животни произвежда големи количества метан. Парниковият газ е 25 пъти по-мощен от CO2. Световната животновъдна индустрия е третият по големина замърсител, който представлява 15% от всички антропогенни парникови газове след секторите на енергетиката и промишлеността. Швейцарска компания вече е разработила хапче за намаляване на емисиите на метан от говедата.
Екстрактът от цитрусови плодове и чесънът запазват бактериите в спокойствие.
Под името “Mootral” швейцарската компания Zaluvida предлага ново разработено хранително допълнение, което се очаква да промени ферментацията в търбуха на кравите и да намали емисиите на метан с 30%.
Патентованата хранителна добавка се състой от натурални съставки и се произвежда от чесън на прах и цитрусови екстракти. Mootral увеличава храносмилателния капацитет, тъй като бактериите в стомаха “захапват” по-малко хранителни вещества. Разбира се важно е да се знае и на каква ще е цената на този продукт – тя варира около 50 евро на година за животно. Намаляването на емисията на метана с 30% , се равнява на премахването на 200 000 млн. коли от улиците.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here