Ветеринарен контрол – просто, ясно, точно

2

КОНТРОЛ  през  НОЕМВРИ И ДЕКЕМВРИ! Ветеринарните лекари извършват   контрол на селскостопанските животни, гарантиращи здравето и благосъстоянието на  хората, животните и птиците  отглеждани във фермите и стопанствата на домакинствата.

Проверките от ветеринарните специалисти включва следното:

* Клинично наблюдение на здравословното състояние на животните.,

* Наблюдение на заразните болести, чрез лабораторни изследване на проби, събрани от животни и птици за тази цел,

* Профилактични ваксинационни операции,

* Наблюдение и мониторинг на спазването на законодателството за разпространението и употребата на биологични продукти, ветеринарни лекарства и медикаментозни фуражи.

В този контекст, програмата за рехабилитация на инфекциозна анемия по конете, през ноември и декември продължава. Извършване на туберкулинизация на  30 000 говеда, отглеждани във фермите и домакинските стопанства. В зони за наблюдение (3 км. за пазарните стопанства и един километър  около разрешени пазарища и изложения на животни. Имайте предвид, че всички домашни прасета и диви свине, заклани или уловени за консумация от човека, ще бъдат изследвани за трихинелозата- домашните прасета във ветеринарни клиники, а дивите прасета областните лаборатории.

Също така през този период продължава надзор на други болести, съвместно финансирани с европейски средства скрейпи по овцете и салмонелата, при  домашните птици на птичия грип. За да се предотврати болестта бяс се извършва ваксинация против бяс при кучета и котки на възраст над три месеца. Трупове от уязвими домашни или диви животни, идентифицирани в областите, ще бъдат изследвани в лабораторията за изследване на диагнозата бяс.
През този период санитарният ветеринарен персонал извършва и други действия за предотвратяване и контрол на болестите по животните по искане на собствениците.

ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ФЕРМЕРИТЕ ПРИ КОНТРОЛ!

За да изпълнят предвидените през този период действия, собствениците на животни и птици в съответствие с действащото законодателство имат задължението:
Сътрудничество с ветеринарните лекари. Дава необходимата информация на ветеринарния лекар относно- раждания, покупки, продажби, смъртност, клане или други събития за постоянно актуализиране на базата данни в съответствие с приложимото законодателство на движенията производство;
Оказване на подкрепа на ветеринарния персонал за извършване на задължителни действия за предотвратяване и контрол на заразните болести (ваксиниране, вземане на кръв или вземане на органи) на определената дата и час; 
Да спазва разпоредбите на ветеринарния орган относно изолирането и премахването на животни, диагностицирани със заразни болести; 
Да поиска от ветеринарния лекар здравна карта за патентовани животни, актуализирана към днешна дата със извършените санитарни ветеринарни действия, документите за движение и здравната сертификация, необходими за намерението за предлагане на пазара на животните; 
Осигуряване и спазване на правилата за защита и хуманно отношение към животните и птиците по отношение на помещенията за отглеждане, храненето, , експлоатацията и правилата за микроклимата;
Извършва механично почистване и дезинфекция и дезинсекция със специализирани звена и персонал; 
Събира трупове и животински отпадъци за транспортиране, с подкрепата на местните власти.

Тази листовка се отнася за румънските животновъди от област Сибиу-Румъния. Чрез нея се напомня на животновъдите какви задължения ще имат през месеца.

В тази връзка НСГБ направи такова предложение до МЗХГ, да се издават подобни бюлетини на вниманието на животновъдите. Написани на чист български език, точно и ясно казано и пристъпване към изпълнения.
Не е тайна, че много от заповедите и инструкциите, които получават много държавни служби, свързани с бранша си ги знаят те, а трябва да е точно обратното.
Фермерите да знаят, защото животните са техни, това са им оръдията на труда и всяка „повреда” при тях е фатална.

Говедовъд.ею

2 КОМЕНТАРИ

  1. В нашия район е открит птичи грип Не намирам никаква информация Ако птиците в нечие стопанство на територията на огнището са здрави ще бъдат ли умъртвени и те?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here