Пазари за мляко и месо – предвиждания

0

Преди няколко дни се проведе Четвъртия Научно-приложен форум
”Развитие на земеделието и стоковите пазари”
Както му е реда, имаше интересни лекции поднесени ни от учени от света, имаше и голямо и най-важното адекватно и запознато с проблемите присъствие на браншовите организации. НСГБ бе представен от Председателя – Димитър Зоров, който дори влезе в спор с лекторите, което пък от своя страна вдигна и рейтинга на мероприятието. Разбира се, че за говедовъдите и овцевъдите най-интересни са материалите свързани с бъдещето на отраслите и най-вече в частта им заплащане на суровата продукция.
Една от темите „Средносрочни предвиждания за пазарите за месо и мляко в България” бе именно в тази връзка. Ние предлагаме на нашите читатели да се запознаят с презентацията, която ни бе предоставяна от ИАИ.
Също така, като критичен сайт, стремящ се да се доближава поне отчасти до истината, ще отбележим и нашите забележки. Все пак прогнозата е за петгодишен период и всяка грешка би била подвеждаща и рефлектираща само на едно място при – това е ясно, че е фермера.
Екипа изготвил материала е използвал нищожната наша информация по обсъждания проблем и европейската такава, която за някои страни е пълна и точна. Няколко неща правят впечатление, което ни кара да не се съгласим на 100% с предвижданията дадени в презентацията.
-По отношение броя на животните- нашите предвиждания са, че броят на млечните крави ще падне значително под 250 000 бр, както е цитирано в анализа. Причините са ясни – нямаме готовност да се отговори на новите предизвикателства, които стават все повече и повече.
Вторият аргумент е липсата на работна ръка;
Третото е липса на програма или стратегия за развитие на млечното говедовъдство. Нормално е броят на така наречените месодайни крави да се увеличи, но сегашната ситуация по отношение на изкупните цени показва, че това ще от ден до пладне.
Има обаче един голям шанс в сектора месо, ако се реализират предвидените големи износи от Европа за Израел, Египет, Тайланд, Япония, Турция и др. азиатски страни. Всъщност международните експерти предвиждат само след една година да се повтори упражнението с млякото, но във вариант месо. Така, че тук сме с малко резерви относно намалението на месодайните животни.
– Годишното производство на мляко съвпада с нашите предвиждания, това ще произвежда България, малко над 500 хил.т , което ще е свръх силите на фермерите. Другата цифра за общо произведено мляко над 1000 хил.т, си е направо виртуална и непредсказуема и може да подведе при изготвяне на анализи или изводи.
– При овцете прави впечатление липсата на ръст при овцете за месо. Ако това се окаже вярно, броят на овцете при всички случаи ще намалеят. Така наречените млечни, не могат да си изпълнят литрите и би трябвало да преминат към месодайното. Това ще се допълни и от липсата на купувачи на овче мляко в някои райони на страната.Освен това, съгласно новите изисквания за автохтонните породи по отношение на минималния брой в популацията, ще се определят не от Европа, а от държавата. Това означава,че поне половината от сега наличните такива овце, ще изчезнат.
-По отношение на цените на млеката, си позволяваме да дадем значително по-високи изкупни цени – за кравето мляко – минимум 650 лв на тон и над 1.40 лв за овче мляко на по-големите производители. Всъщност, то и сега цената на овчето мляко си е доста добра. Половината овче сирене на пазара е директно от фермите и при продажна цена над 10 лв за кг овче сирене, се формира една много добра цена за литър мляко, /тук си затваряме очите, че това си е направо кафява икономика, както се изразява една наша читателка/.
– При производството на телешко месо, може би имаме малко резерви по отношение потреблението на такова. Би трябвало да се увеличи, хората вече опитаха вкуса на това месо, може да се намери на доста прилични цени в магазините, така че, очакваме увеличение на потреблението.
Направените изводи в презентацията споделяме напълно, с направените от нас забележки и допълнения.
Нашият извод е: – Повече такива срещи и дискусия на важните въпроси на днешния ден. Подплатено с предложения до институциите за поне малко, но навременно разместване на „фигурите” участващи в „пъзела” млечна промишленост.
Прилагаме и обсъжданата презентация.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here