Любовта към работата и животните, е водеща към успеха

2

Това се случи, след посещение на семейната ферма на Костадин Балчев от кв. Козарево – гр. Твърдица. Той ни показа клеткит,е в които отглеждаше малките телета. Същите бе видял при едно посещение на ферма на свой колега в Гърция. Върнал се човека и ги направи, дори по-добре от гръцките. Още тогава Коцето ни обеща, че ще направи поилки от тези бидони. След като изслушал лекцията на Тодор Арбов на семинара в с.Кортен, организиран от НСГБ, решил на всяка цена да осигури вода на животните веднага след излизането им от доилната зала. Не забравил и, че трябва да има и варел със сода.

Мислил, мислил и измисли. По-лесно и бързо нямало как да стане, освен да почва с бидоните. Разрязал бидона отгоре и се получила доста прилична поилка, която събира 500-600 л вода. Сложил я на изхода на доилната зала, под навес, сложил содата и след няколко дни се уверил, че лектора е бил прав за това. Бидоните си имат кранче, което позволява източването на застоялата вода и при миенето с дезинфектанти. Последното се изпълнява всеки понеделник на седмицата, а през останалото време се мие с чиста вода.
На пасището, което е на един километър от фермата, също е занесъл две саморъчно направени поилки. По-добре е да даде някой литър нафта и да ги зарежда всеки ден с прясна вода отколкото да губи стотина литра мляко за търсене на водопой в горещината. Сега не е решил все още, какво ще стане през зимата когато водата започне да замръзва, най-вероятно ще я изпуска след вечерното доене и ще я пълни сутрин отново.
„Ама нали всички казват, че ни очаква затопляне и промяна на климата – смее се г-н Балчев. – Остават ми още няколко дни за да бъда напълно подготвен за зимата – да дезинфекцирам обора, някой друг прозорец да уплътня и да намеря още малко зърнен фураж, груб си имам, дърва имам, клетките на телетата оградих от трите страни със стени,че твърдишкия вятър е много лош и мисля, че сме готови за снега.
Агрегата вчера го пробвах и заредих, значи и светло ще има и инсталацията ще работи”.
Ами всичко му е наред на човека, нали и Господ му помага.
Говедовъд.ею

2 КОМЕНТАРИ

  1. Не се заблуждавайте! В България ли си, и Господ не може да ти помогне!!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here