Трите косъма-номер едно в Ирландия

0
Говедовъд.ею публикува няколко статии от Тодор Арбов и Здравко Иванвов, не за бъдещето на селекцията, а за това което хората правят в момента и съответно резултатите не закъсняват. Става дума за геномната оценка на кравите, което не е никак сложно и се състой в следното:
1.       Извличане на ДНК (от луковици на косми, телесна тъкан, кръв)
2.      Изследване на полиморфизма на единични нуклеотиди (SNP’s) при използване на специално разработени микрочипове за говеда.
3.      Сравняване на получените резултати със съществуващата база данни и определяне на геномната развъдна стойност на животното (индекс)

От тук следва, изготвяне на най-подходящия случен план за стадото. И допълнението от Арбов – „Това да се прави при най-продуктивните крави и същите /по случния план/ да се осеменяват със сексирана семенна течност и концентрация Ултра Секс. Всъщност така правят вече много страни и резултатите при тях са очевадни и без да разнасят куфарчета и шишенца”.

За съжаление у нас, дори и науката не обръща внимание на това, нито съвета по генетични ресурси, нито и асоциациите. Дано пък фермерите да бъдат по-инициативни и да го поискат. Караме си по старому и така до края на света.

В САЩ броят на геномните оценки при кравите миналата година надхвърли 2 млн., което означава, много голяма точност при оценките. Интересното е, че консервативна и самовлюбена Европа, също изпраща в САЩ данни за своите животни и вероятно в най-скоро време оценките ще са още по-точни.
Че това е така, показват и резултатите при геномните бици в Канада. Пълно потвърждение на генната информация на терена, дори и получаване на по-добри резултати от предвижданията.
По този път скоро тръгна и Австрия. В момента тече промоция за генетичен анализ на женските животни, като цената за една проба е само 10 евро. Тихите и пиещи в събота уиски с бира ирландци, мълчаливо, но и работливо дръпнаха много напред в това отношение. Благодарение на шест  годишна програма 
Ирландия стана втората страна в света, която има над един милион говеда с валиден генотип. При животните за разплод, повече от 31% от ирландското национално стадо говеда е генотипно. Това дава безпрецедентна представа за геномната променливост на националното стадо. Фермера за да участва в тази програма трябва най-напред да отговори на определени условия и тогава е включван.
Фермерите се редят, като нашите, когато подават заявления по схемите, за да бъдат включени в програмата. Генетичната им лаборатория работи на големи обороти и само през тази година са изследвани 295 000 проби и остават още 31 000 за да бъде изпълнено планираното в програмата. Изследването се провежда в 24 000 ирландски ферми. Това ниво на генотипиране не би било възможно без подкрепата на ирландските фермери, развъдните асоциации, компаниите от ИО и Министерството на земеделието, храните и морската промишленост.
Това ниво на генотипиране позволява на Ирландия: да има изключително точна родословие; бързо анализиране на новопоявилите се генетични черти и дефекти; намаляване на риска от генетични заболявания; и да дадат прозрения в геномиката на фертилитета, ефективността на храненето и устойчивостта на болестта.Като цяло това ниво на генотипизиране ще позволи на Ирландия да окаже голямо влияние върху устойчивостта на храните, поминъка на земеделските производители и въздействието върху околната среда.

Прилагаме линкове свързани със статията.

РЕВОЛЮЦИЯ – Геномна оценка – не е никак сложно

Генетиката -„мачка” като валяк

Развъждането на кравите – променено завинаги

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here