Когато се говори за производство на мляко, кравите имат огромна нужда от едно нещо: вода. По-голямата част от млякото е вода, така че няма нужда да обясняваме колко важен елемент е водата.

Водата е 75% от хранителния режим на животните и ако приема на вода спадне, то абсолютно мигновено спада и приема на сухо вещество, което пък води до спад в млеконадоя.

Водата е една от най-евтините суровини във фермата и може би поради факта, че не отнема много време и усилия, както например храненето, постелята, превантивните грижи за здравето и хигиената, често фермерите пренебрегват нейната важност.

Има много неща, които трябва да се имат предвид по отношение на водоснабдяването и избора на поилки за да сте сигурни, че вашите животни получават достатъчно чиста вода. За да вземете най-добрите решения за вашата ферма нека разгледаме първо основните неща, които трябва да знаем.

Има стандарти, които определят колко вода средно на ден пият кравите:

– Кравите могат да пият до 19 литра вода в минута
– Лактиращите крави пият между 115 и 190 литра вода на ден
– Телетата, които са по малки от 2 седмици не приемат много вода, но след този период от време приемат по 30 литра на ден

ОПРЕДЕЛЕТЕ РАЗМЕРЪТ НА ВАШИТЕ ПОИЛКИ

След като знаете тази информация вие лесно може да определите размера и капацитета на вашите поилки, според това колко животни искате да бъдат поени. Проста калкулация ще определи какви трябва да бъдат най-точните поилки. Нужният фронт за пиене на животно при груповите поилки е между 7,5 и 9 см на животно. Например 200 см групова поилка ще е достатъчна за около 20 животни.

ПРАВИЛЕН ИЗБОР НА МЯСТО ЗА МОНТАЖ НА ПОИЛКИТЕ

Друг важен компонент е определянето на най-правилното място за позициониране на поилките в обора. Приемът на вода е най-голям след хранене, затова поилките трябва да са позиционирани в близост до хранителната пътека. Поилките не трябва да се монтират на повече от 15 метра от хранителната преграда.

Лактиращите крави трябва да имат достъп до вода непосредствено след изхода от доилната зала. Кравите приемат около 10% от дневната си доза вода точно на това място.

РАЗЛИЧНИ ТИПОВЕ ПОИЛКИ

Ето някой неща, които трябва да се вземат под внимание при избора на поилки.

Дебит и капацитет на поилката
Начин на почистване
Форма на поилката (важна при монтажа)

Тези три неща ще ви поставят в правилната посока, за да вземете най-добрите решения. Изберете поилка, която ще се пълни достатъчно бързо за да задоволи нуждите на животните и същевременно такава, която ще се почиства лесно. Ако нямате време да източвате поилката помислете за такава която излива съдържанието си.

Преди да монтирате поилки не забравяйте точно да калкулирате броя на животните и техните групи за да предотвратите пренаселеност. Опитайте се да създадете лесен достъп до вода по всяко време на денонощието. Планирайте правилно за по-добри резултати в производството на мляко!
РАДВАМЕ СЕ ДА ПОМОГНЕМ! АКО ИМАТЕ НЯКАКВИ ВЪПРОСИ МОЛЯ ДА СЕ ОБАДИТЕ НА:
0895 50 22 66

НАТИСНИ ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here