Бременните овце също трябва да се хранят добре

0

За всички периоди през бременността  на овцата, правилното хранене е изключително важно. Обикновено обаче, ни се иска да направим малко икономия от фуражи, и то на чужд гръб /на овцата разбира се/.
Много овцевъди смятат, че средата на бременността е най-подходяща да се намали дажбата.  Управлението на храненето на овцете винаги поставя акцент върху периодите преди и в края на бременността, обаче малко внимание се отделя на средата на бременността – втория и третия месец на бременността. Проверете в учебниците, там почти никога не пише за този период как трябва да се хранят и гледат овцете. През тези „средни” месеци да ги наречем, плодът претърпява  много малък растеж, растежът на плацентата обаче продължава и е завършен до края на третия месец на бременността.
Храненето в средата на бременността трябва да бъде достатъчно, за да се оптимизира растежа на плацентата. Плацентата осигурява всички хранителни вещества за неродените агнета в късна бременност. Лошото плацентно развитие, ще доведе до ниско тегло при раждане на агнета и трудно оцеляване,  независимо от храненето в края на бременността.
Храненето в средата на бременността трябва да се стреми да поддържа  овцата в много добро състояние, доколкото е възможно.  Влошаването на  състояние на тялото в средата на бременността, ще намали само наличните телесни резерви за производство на мляко в ранна лактация.
Защо  трябва да наказвате темповете на растеж на агнетата чрез недохранване в средата на бременността?

Изследователската работа  показва важността на запазването на микроелементите по време на бременност. Проучванията показват, че недостатъчният кобалт в първата половина на бременността води до агнета, които са по-бавни и по-податливи на заболявания. Всички тези симптоми се проявяват независимо от храненето в края на бременността. Много добре ще е, ако в този период  се осигури на овцете достъпен източник на минерали, микроелементи и витамини за овце,  особено в средата на бременността преди въвеждането на други допълнителни фуражи. Времето за въвеждане на допълнителните фуражи в края на бременността се диктува от качеството на фуража и плодовитостта. Колкото е по-голям очакваният процент на агнета и/или по-лошото качество на наличните фуражи, трябва да се въведат по-рано  допълнителни фуражи. Така че, остава да си осигурите за периода на бременността най-добрите витаминно-минерални добавки. Във всяка една фирма за производство на фуражи могат да ви се предложат такива добавки в различни варианти.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here