Начало За почивка Макадамия, австралийски орех

Макадамия, австралийски орех

Макадамия е една от най-търсените ядки в света, ето защо обикновено и цената им е по-висока. Родината на тези кръгли ядки е Австралия (където са известни и като австралийски орех). Поради подходящия климат за това вечнозелено дърво в Хавай, е било пренесено там през 1881 година. Хавай задълго време са били най-големите износители в света на макадамия. По-късно се разпространява и в Калифорния, а също и в други точки на земята. Освен че макадамията има чудесна хранителна стойност, маслото от нея се използва и в козметичната индустрия за приготвянето на сапуни, шампоани и слънцезащитни продукти.

Макадамия – източник на хранителни вещества

Една шепа от тези ядки превръща закуската ви в хрупкаво разнообразна, чудесна добавка в бисквити, хляб и сладкиши, плодови и градински салати. В 100 г макадамия се съдържат 718 калории, като 634 от тях са от мазнини. Общо в това количество ядки мазнините са 76 г, въглехидратите са 14 г, протеинът е 8 г, захарта – 5 г, фибрите – 9 г, витамин С – 2%, калций – 9% и желязо – 20%.

В ядките от макадамия се съдържат много антиоксиданти, витамини, минерали, с което имат огромен потенциал за съхраняване на здравето.

Те съдържат и големи количества витамин В1 и магнезий, манган и 23 на сто от препоръчителната дневна доза на тиамин.

Макадамия има свой собствен уникален хранителен профил. Със сравнително ниско съдържание на въглехидрати, с високо съдържание на олеинова киселина и омега-9 мононенаситени мастни киселини (същите полезни мастни киселини, които се откриват и в зехтина). В 21 грама мазнини, само три грама са наситени мазнини.

Макадамия чисти мазнините от талията

За суровите ядки от макадамия е доказано (въпреки огромното количество мазнини в тях, но полезни), че имат ефект за намаляване на обиколката на талията. Ако включите в режима си макадамия, за период от 5 седмици ще изгубите около сантиметър и половина мазнини от областта на пояса. На пръв поглед не изглежда кой знае колко, но ако продължите да ги хапвате, във времето ще видите и ефекта. Разбира се, тук не става дума да изяждате огромно количество ядки, а толкова, колкото ще добавят нужните калории, отговарящи на целите на режима ви.  Ако сте на нисковъглехидратна диета и енергията си я набавяте от мазнините, то макадамията е идеална за вас – осигурява голямо количество полезни мазнини, докато въглехидратите са малко.

Здравословните ефекти от консумацията на макадамия

Клиничните проучвания показват, че профилът на мастните киселини на тези ядки има благотворно влияние на серумните липиди /липопротеини/.Това води до намален риск от сърдечно-съдови заболявания. Също така е установено, че нормализират кръвното налягане и понижават холестерола, помагат срещу наднормено тегло. Макадамията съдържа и аминокиселината L-аргинин, която оказва много добро въздействие при хора, страдащи от исхемична болест на сърцето. Консумацията на тези ядки се свързва и с подобряване на кръвната захар при диабетици, срещу образуване на камъни в жлъчката. Оказват и благоприятен ефект върху оксидативния стрес и срещу възпаления.

Не я давайте на кучето си!

Хубаво е да знаете, че ядките от макадамия са токсични за кучетата. Симптомите след ядене на макадамия при кучетата са: повръщане, слабост, загуба на координация. Ето защо никога не подхвърляйте такива „награди” на домашния си любимец.


Макадамията, известна още с името австралийски орех, е изключително вкусна и питателна храна, полезна както за подрастващите, така и за тези, които искат да намалят нивото на холестерол в кръвта си. С лек привкус на лешник и особено богата на белтъци и калций, макадамията е продукт, който се вписва идеално във всяка диета за редуциране на килограмите.

Макадамия (Macadamia ternifolia) представлява дърво, култивирано в  Австралия и пренесено в много други страни. Макадамията е дърво, достигащо височина до 15 м, с вечнозелени, лъскави и остро назъбени листа.

Характеризира се с това, че различните сортове макадамия цъфтят по различно време, а в зависимост от времето на цъфтеж плодовете узряват веднъж или повече пъти в годината.

Плодът на тези дървета прилича по външност на орех с мека зелена люспа, която при узряването на продукта пада сама. Под нея е разположен самият плод, който носи названието макадамиев орех.

Оцветен в кафяво, той има кръгла форма и достига диаметър до 3.5 см. Известно е, че черупката на ореха е изключително твърда и нейното отстраняване се оказва сериозно предизвикателство. Факт, който определя и високата цена на продукта.

Като растение, виреещо в тропичен климат, макадамията изисква плодородна почва, целогодишно високи температури и сравнително висока влажност.

В България отглеждането на макадамия е възможно само в оранжерии, като малкото дръвче се култивира в условия, наподобяващи тези при отглеждане на бонзай.

Колко вида макадамия са познати?

Известни са девет вида от това семейство вечнозелени дървета, които достигат до 18 м височина. Но от тези девет вида годни за консумация се оказват само два, останалите седем са отровни. Затова пък местното население в Хавай е успяло да открие ефективен начин за извличане на отровата.

Основен недостатък на макадамията са бързите процеси на гранясване, което налага механично почистване непосредствено след беритбата на ядките и последващо херметизиране с цел да се съхранят полезните и вкусовите им качества.

Отглеждането на макадамия е сравнително труден процес – дърветата се размножават чрез присаждане и през първите осем до десет години не дават никаква продукция, след което през следващите приблизително сто години осигуряват обилна реколта.

Малка част от историята на най-скъпия орех в света…

Хиляда осемстотин осемдесет и втора е годината, през която австралийският орех е пренесен на Хавайските острови. В началото той намира приложение като декоративно растение, след което се превръща в един от най-разпространените продукти на Хавайските острови.

Името на скъпата ядка дава шотландски химик – Джон Макадам, който първи се опитва да култивира растението.

Съвремената история обаче му отрежда второто място. Смята се, че аборигените хилядолетия назад са били наясно с ценните питателни свойства на макадамия, наричайки я с екзотичното име киноуал.

Макадамия се слави с редица имена в световен мащаб. Наричат я: куинсландски орех, орехът от буша, орехи бопъл, както и орехи маручи.

Търсенето на ядките, както и тяхната консумация представлява изключително голям и доходоносен бизнес, а именно Хавайските острови са тези, които осигуряват повече от половината от световното производство на австралийски орех. Впоследствие към страните производителки се присъединяват Нова Зеландия, Южна Африка, Бразилия, Коста Рика, Израел и САЩ.

Като растение на тропичния климат макадамията изисква целогодишни високи температури и влажност и богати почвени смеси.

Няма данни за отглеждането на това растение у нас, освен в ботаническите градини. Ако някои любители желаят да му отделят внимание, това може да стане само в стайни условия или в оранжерии, като малкото дръвче се култивира предимно по методите на бонсай.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here