10-те най-скъпи ястия в света

Приготвянето и насладата от храната е тема, която занимава всички хора по света. Въпреки традиционните рецепти и продукти има и такива, които са в топ 10 на най-скъпите ястия в света, пише БГНЕС.

– Най-скъпата пица с наименованието “Луи ХІІІ”, предлагана от младия италиански готвач Ренато Виола, струва 8 300 евро. Тя е направена от моцарела, месо от бивол, три вида хайвер, червен рак и морски рак.
– Смята се, че картофът “Ла бонот” е създаден лично от бога на Инките. Той е толкова крехък като структура, че трябва да се събира само ръчно. Цената на килограм е 500 евро.
– Може да похапнете най-скъпия омлет в света в ресторанта на нюйоркския хотел “Le Parker Meridien”. Освен яйцата в него има месо от рак и хайвер от есетра. Цената е 1000 долара.
– Най-скъпият десерт се предлага в нюйоркския ресторант “Serendipity 3”. Декорацията е от златни листенца, които може да се ядат. Сервира се в чаша обкована със злато и диаманти. Консумира се също така със златна лъжичка с диаманти. Това удоволствие струва 25 000 долара. Празната чаша може да си я вземете.

– Шоколадът, който може да ви доведе до банкрут се казва “Chocopologie by Knipschildt” и се произвежда в САЩ. За парче от 453 гр. трябва да отделите сумата от 2 600 долара.

– Черният хайвер не е най-скъпият в света, а този, който се казва “Almas”. Той идва от Иран и е хайвер на белугата албинос. Само сто грама от него опаковани в златно бурканче струват 2000 долара.

– Естествено, че най-скъпата гъба е белия труфел. Този деликатес всъщност няма твърда цена, защото всяко по-голямо парче се продава на търг. Преди четири години трима хонконгски магнати заедно платиха сумата от 209 000 долара за гъба от 750 гр.

– Най-скъпата подправка в света е шафранът. Истинският шафран е от фамилията Crocus sativus. За получаването на килограм шафран от тази фамилия са необходими 225 000 цвета. Цената на килограм е 6 000 долара.

– Най-скъпото месо в света е известното японско “мраморно” говеждо. 200 грама филе от това месо в Европа струва 100 долара. Някой парчета, които са изключително крехки се продаван и за 1000 долара.

– Шампион сред ядките е макадамията (австралийски орех). Едно време е бил част от основното препитание на австралийските аборигени. Заради трудното разсаждане и отглеждане годишното производство на тази ядка е само 40 тона. Килограм от макадамията в земята производителка струва над 30 долара.
БГНЕС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here