Производството на мляко – хронично, несигурно състояние

1

Европейският съвет за мляко или Европейския млечен борд, както го наричат някой, преди няколко дни в Брюксел, участва в протест пред Европейската комисия, наречен Изрязване до костите.

Въпреки сегашните много добри цени на маслото, ЕМБ заяви, че млечният сектор остава в несигурно хронично състояние, тъй като в Общата селскостопанска политика (ОСП) липсва механизъм за предотвратяване на кризи.
Честотите на кризите в сектора, не само доведоха до фалирането на много ферми през последните години, но и до силната дестабилизация на съществуващите земеделски стопанства.
Принудени от ситуацията, спестяванията на фермерите отиват често в ущърб на хуманното отношение към животните. Изследване, публикувано миналата седмица, в което се оценяват разходите за производство на мляко в пет ключови страни производителки на мляко, документира този недостиг. Или простичко казано – парите давани за хуманното отглеждане на кравите, май не се изразходват, точно за това.
От 2012 г. до сега средният годишен дефицит във Франция е 21%, Нидерландия 23%, Германия 22%, Белгия 24% и Дания 17%.

ЕМБ заяви, че производителите не искат субсидии за производство на мляко, имат нужда от механизъм за защита на сектора от нови кризи.

Предложението на EMB е да допълни Обсерваторията на пазара на мляко с постоянен механизъм – Програмата за отговорността на пазара (MRP), която може временно да ограничи или намали производството в случай на криза.

MRP работи въз основа на пазарен индекс, който включва тенденцията на продуктови котировки, цените на млякото и производствените разходи (марж), които според ЕМБ позволяват кризите да бъдат очаквани.

Ако индексът е по-висок от 100, цените покриват производствените разходи, пазарът е стабилен и не трябва да се предприемат никакви действия. Ако индексът падне под 100, разходите не се покриват.

След това MRP се изпълнява в три фази.

Когато индексът на пазара спадне с 7.5%, се обявява “уведомление”, открива се частно съхранение и се обявяват програми за стимулиране за допълнително потребление.

Ако пазарният индекс спадне с 15%, това се счита за криза. Определен е референтен период, има покана за доброволни съкращения в производството (най-малко 5%) и бонуси за намаляване на производството.

Третият етап, задължителната фаза на прекъсване, възниква, ако индексът на пазара падне с 25%. Това показва универсално приложимо намаляване на доставките на мляко с 2-3% за определен период от време.

EMB заяви, че ако тенденцията на индекса продължава да е 100 пункта и прогнозите на Агенцията за мониторинг за развитието на пазара са положителни, кризата може да бъде обявена за прекратена.
Не можем да видим нашето място по няколко причини. Вероятно нямаме представители в Европейския млечен борд и не можем да вземем отношение по проблема или поне да бъда обяснен на нашите фермери-говедовъди. Скоро в гр.Пловдив имаше представител на Копа и Коджека и един наш фермер го попита
Кога ще се изравнят европейските субсидии, а той отговори така
– При нас няма такова запитване, но дори и да имаше, нямаше да го разглеждаме, защото не сте наши членове и вашия проблем не е наш.
Второто е, че произвеждаме толкова малко мляко – под 1% от общото производство в Европа и не представляваме интерес за никой.
Но все пак трябва да се вслушваме в съветите на батковците, за да не повтаряме, както правим сега – ама то там е Европа, то при нас трябва да е така или така. Това вече не върви. Всичко се гледа под лупа и шамарите са не само големи, но и изненадващи. Какъв трябва да бъде защитния механизъм за България не можем да ви кажем, в едно сме убедени, че трябва да има такъв.
Говедовъд.ею

1 КОМЕНТАР

  1. Ами така е защото олигофрените които са на власт,правят всичко възможно да ликвидират производството ни,и да станем потребители на боклуците на запада а вече и ГМОто на Канада.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here