Румъния – 446 милиона евро за прасетата са много

0

Получихме запитване от нашия читател д-р Здравко Ножаров, фермер от гр.Сливен, дали е вярно това, което прочел в един от българските сайтове за земеделието, че румънските свиневъди ще получат 446 милиона евро за съживяване на отрасъла.
Ето какво можем да отговорим на нашия читател след. като разбира се направихме и справка.
Посочената сума е изключително голяма и не е реалистична, защото Румъния само за тази година ще даде на своите фермери – от всички браншове, субсидии възлизащи на общата сума от 1.8 милиарда евро.
В България субсидиите ни за цялото ни животновъдство се въртят годишно около цифрата 200 млн. евро или по точно за миналата година, всичко дадено за животновъдството е в рамките на 410 млн лева /доклад на МЗХ/ .
Но, ако това стане нека им е честито на румънските свиневъди. Ето какви помощи може да получат румънските фермери през следващата година.
За породите свине – Мангалица и Бамна /стари румънски породи/ при определени условия ще бъдат дадени до 15 000 евро в рамките на три години на стопанство при спазване на определени условия. Помощта възлиза на 1 млн евро.
Стартира кампанията за консумирането на овче месо от населението. Европейският съюз включи в програмата за 2018 г в раздела за бюджета, важна сума за насърчаване на консумацията на овче и козе месо. Тази сума е около шест милиона евро за промоция, а държавите-членки, за да се ползват от тази сума, трябва да изпълняват програми в тази връзка. Сумата ще бъде достъпна през 2018 г. и овцевъдните организации реагираха веднага адекватно и поставиха своите искания на Министерството. Овцевъдите искат да се съберат в работна група, за да намерят източници за финансиране на създаването на центрове за клане на овце и агнета , които да работят близо до изложби и пазари. Срещата на работната група е насрочена за вторник, 14 ноември 2017 г.
Програмата за премиране на вълната продължава.
Както знаем обаче, много хубаво не е на хубаво. След десет годишна пауза отново има заболяване при овцете от болестта Скрейпи. Съгласно правилата трябва да се убиват всички доказано заразени животни. Първите заболявания са открити през август и бързо се разпространява. Може би „доброто” за нас е, че заболяването е констатирано в западните райони на Румъния.
Говедовъд.ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here