Сиренето “Фета” – какво знаем за него

0

Трудно е да си представим средиземноморска и балканската кухня без сирене фета, което се добавя към почти всяко ястие, независимо дали това е паста, зеленчуци или печено месо.
Фета може да се разглежда като сирене, произведено в някои райони на Балканите. Уникалните характеристики на този продукт са дадени точно от климатичните особености на тези региони. Ето защо е важно, млякото за производство на фета да е от овце и кози, отглеждани с местни храни.
Фета може да бъде с по-твърд вкус, ако е направена само от овче мляко и с по-нежна структура, ако е добавено и козе мляко. Сиренето е доста еластично, но когато се нарязва, може да се разчупи, но не се раздробява, а това е така, именно, защото истинската фета е по-скоро като крем от извара.
Козето мляко във фетата не е задължително да се добавя, но ако има някакво съдържание, то неговият дял не трябва да надвишава 30% от общата количество. Всичкото мляко трябва да е пастьоризирано, но понякога се позволява, да има изключения от това правило. След стъпката на пастьоризиране се пристъпва към отделяне на суроватката. Едва тогава в бъдещото сирене се поставя сирищен ензим, който завършва процеса на разделяне. Суроватката се изцежда и плътната маса се поставя в матриците за един ден. След като изварата се втвърди, се пристъпва към нарязване на блокчета и да се поставя в дървени бъчви за 3 дни.
След това идва последният етап – сиренето се поставя в саламура и се оставя да отлежава 2 месеца.
Здравословен и не твърде висококалоричен продукт, фета не напразно е популярна и има много привърженици след хората практикуващи различни диети.
В 30 грама сирене, се съдържат до 4 грама протеин и 14% калций, което прави фетата много полезна и за тези, които имат проблеми с костите или изграждат мускулна маса.
И ако сравнявате фетата с другите сирена, по начина им на производство, например, с рикота или моцарела, се оказва, че във фета има повече витамини от вида B и полезен фосфор.

Учените също доказаха, че в това сирене има много пробиотични бактерии, които подобряват храносмилането и участват в изграждането на имунната система на човека, особено на децата.
Всички недостатъци на сирената фета, които могат да повлияят на здравето, са свързани с вида мляко, от което е приготвено, и начина на готвене.
Първо, съдържа прекалено много натрий, тъй като при съхранението на сирене по време на узряването се осигурява от 7% солев разтвор.
С други думи, една порция от фета съдържа до 13% сол от дневната ви доза.
Друг недостатък е неговата “младост”.
Той има и много повече лактоза, отколкото в зрелите сирена. Хората, които имат даже най-малките проблеми с асимилацията на лактозата, ще трябва да се откажат от фетата. Например, като бременни жени, на които не се препоръчват фета, направена от непастьоризирано мляко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here