Сиренето “Фета” – какво знаем за него

0

Трудно е да си представим средиземноморска и балканската кухня без сирене фета, което се добавя към почти всяко ястие, независимо дали това е паста, зеленчуци или печено месо.
Фета може да се разглежда като сирене, произведено в някои райони на Балканите. Уникалните характеристики на този продукт са дадени точно от климатичните особености на тези региони. Ето защо е важно, млякото за производство на фета да е от овце и кози, отглеждани с местни храни.
Фета може да бъде с по-твърд вкус, ако е направена само от овче мляко и с по-нежна структура, ако е добавено и козе мляко. Сиренето е доста еластично, но когато се нарязва, може да се разчупи, но не се раздробява, а това е така, именно, защото истинската фета е по-скоро като крем от извара.
Козето мляко във фетата не е задължително да се добавя, но ако има някакво съдържание, то неговият дял не трябва да надвишава 30% от общата количество. Всичкото мляко трябва да е пастьоризирано, но понякога се позволява, да има изключения от това правило. След стъпката на пастьоризиране се пристъпва към отделяне на суроватката. Едва тогава в бъдещото сирене се поставя сирищен ензим, който завършва процеса на разделяне. Суроватката се изцежда и плътната маса се поставя в матриците за един ден. След като изварата се втвърди, се пристъпва към нарязване на блокчета и да се поставя в дървени бъчви за 3 дни.
След това идва последният етап – сиренето се поставя в саламура и се оставя да отлежава 2 месеца.
Здравословен и не твърде висококалоричен продукт, фета не напразно е популярна и има много привърженици след хората практикуващи различни диети.
В 30 грама сирене, се съдържат до 4 грама протеин и 14% калций, което прави фетата много полезна и за тези, които имат проблеми с костите или изграждат мускулна маса.
И ако сравнявате фетата с другите сирена, по начина им на производство, например, с рикота или моцарела, се оказва, че във фета има повече витамини от вида B и полезен фосфор.

Учените също доказаха, че в това сирене има много пробиотични бактерии, които подобряват храносмилането и участват в изграждането на имунната система на човека, особено на децата.
Всички недостатъци на сирената фета, които могат да повлияят на здравето, са свързани с вида мляко, от което е приготвено, и начина на готвене.
Първо, съдържа прекалено много натрий, тъй като при съхранението на сирене по време на узряването се осигурява от 7% солев разтвор.
С други думи, една порция от фета съдържа до 13% сол от дневната ви доза.
Друг недостатък е неговата “младост”.
Той има и много повече лактоза, отколкото в зрелите сирена. Хората, които имат даже най-малките проблеми с асимилацията на лактозата, ще трябва да се откажат от фетата. Например, като бременни жени, на които не се препоръчват фета, направена от непастьоризирано мляко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР