Белгия – За големите ферми

1

Не си мислете, че само в България се делим на големи и малки фермери. Средните обикновено са ту от едната, ту от другата страна, според ситуацията и къде ги клати феса. Носят се легенди за големите, за парите, за кравите и всичко останало.
В другите страни такива разговори са също на преден план. Там обаче се действа малко по със заобиколки /да не казваме по интелигентно/ и се търсят други „оръжия” против големите.
През последните години големите ферми в Белгия също бяха атакувани с обвинението, че в големите ферми е несъвместимо хуманното отношение към животните. В тази връзка екипи от инспектори посетиха големи ферми из цяла Белгия и излязоха със становището, че голямата структура от крави и хуманното отношение са съвместими. По време на проверките бяха инспектирани ръководителите на тези големи предприятия. Сега ще ви запознаем с казаното от управител на ферма, в която се отглеждат 1000 бр. крави.

„ На практика, тези крави се отглеждат целогодишно под един чадър /разбирай огромен покрив/
“ОСНОВНИТЕ НУЖДИ НА КРАВИТЕ СА УВАЖЕНИ”

Що се отнася до комфорта на животните той е осигурен.
“Те прекарват 14 часа на ден, лежащи върху сламата на леглата . Останалата част от времето, върху бетона, но няма особени проблеми със заболявания по ставите и копитата, защото храната се управлява така, че да се избегне ацидозата. Освен това, всички крави се подрязват най-малко веднъж годишно с добавяне на проходилка на всеки 15 дни за тези, които имат проблеми. Това позволява във фермата значително да се намалят проблемите с краката. Кравите имат, както изисква стандартът, 11м 2всяка с индивидуално легло. Сградата е отворена от всички страни. Естествената вентилация избягва амонячните миризми и се регулира от мрежи за ветрове.

ГОЛЕМИТЕ ПАРТИДИ ЖИВОТНИ НАМАЛЯВАТ СТРЕСОВИЯ ЕФЕКТ
Млечните крави се разпределят в сградата в партида от 150 бр /юниците и сухостоините крави се отглеждат отделно). Според управителя, феноменът доминираща крава, вече не съществува в този обор. Големите партиди дават чувство за сигурност на животните, те са по-кротки, по-мирни, не се бият. Дори рогатите животни ако има такива, не представляват проблем. В случай на опасност има масов ефект. Относно работната сила, животните се виждат с 21 различни служители почти ежедневно. Освен това служителите са обучени да бъдат възприемани от кравата,
“КРАВАТА НЕ ТРЯБВА ДА ХОДИ НА ПАША, ЗА ДА БЪДЕ ЩАСТЛИВА”
По отношение на пашата, мениджърът е убеден:
“Не мисля, че кравата трябва да отиде на паша, Географското разположение на фермата също не помага за това. Тя не е до тревна площ и се намира близо до оживен път. Всеки иска кравите да отидат на пасища, но никой не иска тор по пътя или да спре колата си, за да позволи на животните да пресекат”.
Накрая, според него “кравата не трябва да отива на пасище. Не е лошо, ако има достъп, но не е нужно да е щастлива. “Оформлението на сградата е целесъобразно да стане възможно най-проветрено, но и закътано.
„Нашите крави са свободни и живеят така целогодишно. Те просто имат” чадър”, за да не се намокрят. Една форма на допълнително удобство?”
Няколко цифри за фермата:
860 бр крави Холщайн х Монбелиард x Скандинавско червено
Референтено количество мляко за производство от 8 500 000 литра изкупувано от белгийската млечна компания Milcobel
Средно производство от 10 285 литра/крава
Соматични клетки средна, по-малка от 250 000 (през септември 2017 г., по време на доклада: 242 000)
Средно 0.46 мастити/крави/за година (под средната за страната – 0.5)
Период между отелванията-385 дни. Възраст при първото отелване: 27 месеца
Средна продължителност на лактации във фермата: 2,5 понастоящем с цел 3,5
Обработвана земя-: 1 000 хек., от които 1/3 за производството на фураж (250 хек. царевица, 88 хек. Ливади за сенаж. Общо 27 служители, включително 21, работещи във фермата.

1 КОМЕНТАР

  1. Ако на това се вика хуманно отношение.То г-н Михайлов дано сте крава там в следващият си живот

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here