Ние нямаме месо, други имат. Как го правят?

5

На фона на изнесените факти за нашето безсилието при производство на месо, в една друга държава с която много си приличаме и по площ и население, нещата стоят съвсем по друг начин. Става дума за държавата Беларус, която през последните години прави чудеса в млекопроизводството, а сега се оказа, че това се случва и по отношение на производството на месо.
Повече от десет години производството на месо в Беларус надвишава потреблението му.
От 2011 г. консумацията на месо на глава от населението в страната е в диапазона 88-91 кг, а обемите на продукцията са се увеличили от 102 на 123 килограма на човек. Тези количества щяха да са още по-високи, ако не беше чумата при свинете през 2014 г. която удари болезнено производството.
През 2017 г. в историята на Беларус, вероятно ще бъде поставен нов рекорд – увеличаване на производството на месо с 3.4% и производство от 1.29 млн.тона.
Трябва да се знае, че Беларус дръпна напред, точно навреме. Веднага след ембаргото към Русия. Сега се работи по въпроса какво ще се прави, ако ембаргото падне, но това не е най-страшното – също Русия върви напред, и дори в скоро време може да почне и да изнася месо.
Беларус реагира веднага и включи в пазарите си и Виетнам. Което за осемте месеца на тази година и донесоха 1,3 милиона долара от износ на говеждо и птиче месо. През юни Министерството на земеделието на Беларус подписа споразумение с китайската страна за внос на готова месна продукция.
За накрая оставихме да ви съобщим, че за 2014 г България е произвела по статистика малко повече от 200 хил.т месо в кланично тегло, срещу 1,29 млн т произведено от Беларус. Как го правят, те си знаят, но не е лошо да се надникне в тяхната къщичка, сигурно ще се научи нещо полезно.

За говедовъд.ею – Тоня Мишева
Всичко за Беларус

Беларус – №7 в Европа по млеконадой за 2016 година

Беларус – Китай: Проект за 1 000 000 000 долара

Чудото Беларус

5 КОМЕНТАРИ

  1. за сведение на автора на материала Русия изнася месо от миналата година, а това са последните анализи………официалните данни, оповестени по време на съвещанието във Воронеж, през първите седем месеца на 2017 г. износът на зърнени храни от Русия е нараснал с 15,4 на сто в сравнение с януари-юли 2016 г. През същия период се реализира ръст на експорта на свинско месо с 83 %, на птиче месо – с 32%, слънчогледово масло – с 34 на сто …

  2. И ние имахме животновъдство,сега имаме зърнопроизводство…

  3. Така ще е докато се кланяте на измисленият Еврогей съюз!

  4. Ами сигурно не са разбити фермите им, това което се случи в България и да тръгнат отново да откриват топлата вода. Освен това Лукашенко е силно аграрно ангажирана личност.

  5. Имам познат, който работи в Министерство на земеделието на Беларус. Там преобладаващата част от фермите са държавни. Не съм го питал имат ли специализирани ферми за месо, но при млечните стадата са от порядъка на около 900 глави за стопанство. След руското ембарго беларусите са видели възможност за увеличение на експорта при млякото и месото и са направени сериозни инвестиции във фермите с цел подобряване на продуктивността и качеството. В момента разширяват износа основно за азиатските пазари. Друг голям проект, който разработват съвместно с китайска компания е огромен говедовъден комплекс близо до руската граница.
    Това, че те са комунистическа държава е силно преувеличено, даже има руски дисиденти, които бягат в Минск, когато ги подгонят в Русия, но им помага при взаимотношпенията с държави като Китай и Виетнам , тъй като ги считат “от техните”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here