Анализ: Цена на суровото мляко – септември/2017

1

Извиняваме се на нашите читатели за закъснението излизане на Анализа за м.септември, но този месец нашата Агростатистика подаде информацията за България навреме за месец септември, докато Европейската обсерватория преди няколко дни публикува данните за септември.
България: За първите девет месеца на годината са произведени всичко 430 315 тона мляко от отглежданите в страната 271 хил. млечни крави, 7600 биволици, 1 млн овце и поне 200 000 кози.
Това количество мляко е в повече за същия период през миналата година с 47 807 т . За съжаление върхов ще се окаже месец май с произведено на общо 67 288 т мляко., докато през септември имаме предадено 49 897 т мляко, което е с 17 391 т по-малко.
Все пак производството е с 7000 т повече в сравнение с миналата година за същия период.
От кравите е произведено 445 505 т. мляко. Може би единствения слънчев лъч е, че имаме увеличение на производството на краве мляко в сравнение с миналата година с 29 320 т. Докато производството на мляко от другите животни си върви надолу, както и предните години.
Сага, изоставянето по отношение по производството на мляко при биволи, кози и овце е от 783 тона в сравнение на същия период през 2016 година.
Не можем с производство от 32617 т овче, биволско и козе мляко да завоюваме пазари. Дори трудно ще се задоволи и нашия пазар.
Ами то се пада по един кг сирене на човек за цяла България.
Причините са ясни – ниски изкупни цени на овчето мляко тази година, а в някои райони дори не се изкупува и мляко, много овцевъди промениха технологията на отглеждане на млечните овце – държат агнетата при майките докато ги продадат /разбирай април, май/. Третата причина, са невидимите пътища по които се реализира млякото на пазара, или с други думи сивата икономика. Все пак повечето граждани на тази страна си плащат данъците от а до я. На пръв поглед всичко е много добре с получените в повече тонове. Но определено това е бомба със закъснител. Изчерпани са и последните резерви.
Появи се на хоризонта млякото, което влизаше в мандрите без документи – самите фермери си признават за това, като казват, че мандрите не им издават фактури.
Въпросът е кой досега е издавал фактури за това мляко. Отговора разбира се е, че никой не издавал и сега притиснати от обвързаната подкрепа фермерите си издадоха документа.
Притеснителното е, че септември кравето мляко намаля с 4400 т в сравнение с август и то при приключването на схемата за подкрепата и издаването на фактури. Какво ще произведем през октомври, след като се бракуваха голям брой крави и фермерите пак ще забравят за фактурите, ще видим след няколко седмици.
Вероятно трябва да се готвим за млечен „глад”, добре , че цените на млечните продукти в повечето държави около нас са колкото нашите и консуматора няма да го почувства осезателно.
Представяме ви и най-новата статистика от ЕК по земеделие за месец октомври.
Средната изкупна цена на кг мляко през август е била 36.72 цента, и отново имаме увеличение от 0.01 цента. В 14 държави имаме увеличение на цената и само в пет държави от Съюза имаме минимално намаление.
Този път за България имаме увеличени с 0.30 цента при цена от 30.90 за октомври. Традиционно най-високи са цените в Кипър – вече минават 55 цента за кг мляко /да не забравяме, че там си имат и собствен действащ млечен борд/, Малта – 58.35 цента, Гърция – 39.50, Финландия и Швеция – 40 цента. Най-осезателен е скока в Хърватия с цели три цента в сравнение с август.Водещите страни реализират млякото също на добри цени – Германия-39.39 цента, Холандия-41.75, Франция-35.52 и Италия-37.70 цента. Най-ниски са цените в Португалия-30.70 цента и Румъния – 30.07. В сравнение с 2016 г няма вече държави в които да се дава по-ниска цена за млякото.

Михаил Михайлов

Какви са прогнозите за месец ноември: най-кратко казано – ОТЛИЧНИ ЗА ФЕРМЕРИТЕ ОТ СЕКТОР МЛЯКО.
Всъщност нашия сайт отдавна предричаше това и твърдо застана зад анализаторите, които предричаха високи цени. При всички случаи, цената на млякото /поне за България/ ще расте. Защото млякото ще става все по „кът”. Независимо от опитите които почват да се правят на политическо и държавно ниво за успокояване на цените използвайки се всякакви методи, този път вероятно няма да се получи. Смятаме, че дойде реда на фермерите да управляват млечния пазар. В тази връзка за нашите читатели ще подготвим специален материал.

Михаил Михайлов

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here