Синият език стигна до границата на Германия

0

От 2011 г. Германия официално е свободна от болестта син език. Вирусът обаче продължава да се разпространява в рамките на Европейския съюз. Във Франция регистрираните случаи през тази година са – 778, Италия – 131, Испания – 1, Португалия – 1, Хърватия – 3.
Разпространението на болестта започва през 2014 г от Балканите с посока Северозапад. През 2015 г болестта вече е в Австрия и следващата година са засегнати Италия, Хърватия, Словения и Сърбия.
През месец ноември вече си имаме за първи път серотип 4 на болестта син във Франция. В Швейцария през октомври бяха открити два нови случая на болестта син език при говеда.
От началото на годината в Италия се съобщава за шест огнища на Син език – от серотип 8. Заболяването
В Австрия бяха открити нови случаи на вирусното заболяване в края на 2015 г. През 2016 г. са засегнати предимно съседните страни Италия, Словения, Хърватия и Сърбия, главно говеда и овце, но също са засегнати няколко козе и мофлонови ферми.
Във Франция заболяването е от август 2015 Броят на случаите се увеличава рязко през есента на 2016 г., което довежда до разширяване на засегнатият район. В тази връзка, германците, като прагматични хора, веднага реагираха и обявиха, че клиничното наблюдение е особено важно за ранното откриване на болестта.

Симптомите са:
• Треска, възпаление на лигавиците, язви и некроза, както върху кожата и в слизестата мембранна площ, устните, носа, цицките и вимето, оток на главата и крайниците и затруднено дишане.
• Ако забележите подобни симптоми в животните си, е необходимо незабавно да информирате ветеринарния лекар.
Въпреки че Германия се счита за официално свободна от тази епизоотична болест, се препоръчва ваксиниране на възприемчиви животни срещу син език. . Особено при овцете и козите, вирусът води до сериозни заболявания и смърт. В някои федерални държави ваксинирането срещу болестта син език е финансово подкрепено. Източник: (ФИИ)

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here