Монбелиард за България – близо сме до Швейцария

0

Идеята за написването на този материал бе една, но стана съвсем друга, докато го напишем.
Швейцария е една страна, която с природните си дадености създава идеални условия за отглеждане на по-тежки породи крави и не толкова екстремни, по отношение добива на мляко.
Тази порода в страната заема малък дял, но броя на кравите се е увеличил от 2011 г до 2016 г от 7500 до 9600 животни.
Това показва, че интерес от страна на животновъдите е налице. “Само през миналата година в родословната книга са записани с 200 животни в повече, докато при Холщайна имаме намаление. Монбелиард е двуцелева порода с много добри добиви от мляко.
Средната млечност за 2016 г е 7553 kg мляко с 3,74% мазнини и 3,33% протеин – това е 500 кг повече от швейцарския Симентал.
По стечение на обстоятелствата, през миналия петък се проведе и Отчетното събрание на Асоциацията за развъждане на Монбелиард и Симентал в България. Именно на събранието една малка организация ни показа как трябва да се работи.
Първо, оказа се че залата е малка за всички присъстващи – само фермери и няколко гости на събитието. Наложи се да се внасят и допълнително столове. При голяма тишина Председателя на асоциацията прочете доклада, като акцента в него беше най-вече за стриктно изпълнение на мероприятията по отношение контрола на продуктивността и селекцията.
Прави чест и на десетината фермери, които присъстваха, въпреки че кравите им не са записани в Главния раздел на книгата – разбирай няма да получат субсидия по тази схема. Въпреки това, тези хора си бяха платили членския внос и участваха в дебата.
На самото събрание се слага всичко на масата, справки, договори, пълна прозрачност. Който не изпълнява правилата, приети от самите фермери, съответно напуска редиците. Че няма компромиси, говори изключването на осем ферми от контрол.
От породата Монбелиард са контролирани 2100 бр. крави, които за 305-дневна лактация са дали по 6034 литра с % м.в4,08 и протеин 3,27 (данните по отношение на продуктивността не са окончателни и вероятно ще има движение нагоре).
При водещите ни ферми резултатите са следните: Пропуснахме да споменем, че тази година се навършват десет години дейност на Асоциацията – да е честито на всички фермери от тази асоциация.
Всъщност защо Монбелиард постави началото. През 2006 г Атанасов имаше говедовъдна ферма и първи направи внос от Франция на юници от тази порода. Вторият бе д-р Шабанов. Във фермата в Бели Осъм за първи път се внедриха килимчетата за леглата и други екстри, което най-напред „опитаха” кравите монбелиардки. Второто е, че Атанасов владее перфектно френски, полски и руски, което му помогна да намери контакти с френската асоциация на Монбелиарда и сега да се внедрят доста неща от „извора”.
Както се казва първата любов ръжда не хваща, така че тази порода вероятно е и любимата на Атанасов.
Съвсем скоро ще ви запознаем и със свършеното от асоциацията и задачите за следващата година. Изглежда сплавта от образования и опит, които има Атанасов върши работа – завършил е международни икономически отношения, минал през търговията с животни, фермерство с над 150 крави и магистратура по животновъдство.
Детските години на асоциацията минаха и започва времето на истината и успехите или падението. Пожелаваме първото.
Михаил Михайлов

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here