Най-много свинско месо в Китай

0

Говедовъд.ею получи писмо от наш читател, с предложение да напишем нещо и за прасетата.
Вероятно наближаващата Коледа е предизвикала това желание. Не можем да не уважим нашия читател и макар, че целта на сайта е да пише предимно за говедовъдството, ще се постараем да му подскажем откъде може да си купи свинско, ако има дефицит за празниците.

Колкото и да е чудно на някой, най-големият производител на свинско месо в света е Китай (57,6 милиона тона през 2015 г.), което е 49% от глобалното производство на свинско месо.
През тази година  производството на свинско месо в Китай се е увеличило с 4% в сравнение с 2014 г. През последните години Китай увеличи  броя на отглежданите прасета, както и качеството на месото и рандемана. Това е постигнато чрез активизиране на угояването и подобряване на репродуктивните качества на  свинете, а именно хибриди на местни и вносни животни.  Китайските  породи се характеризират с добра млечна продуктивност  и многоплодие.
От чуждите породи се използват  от САЩ ( Дюрок, Хемпшир, Йоркшир) и други страни (Chester White порода и Ландрас) .

Вторият по големина производител на свинско месо е САЩ (10,5 милиона тона) с 9% дял в световното производство. В САЩ се отглеждат главно местни и хибридни породи. Най-популярните местни породи са Duroc, Landrace и Hampshire.

Други големи производители са Германия (5,5 милиона тона), Испания (3,5 милиона тона), Виетнам (3,4 милиона тона), Бразилия (3,1 милиона тона) и Русия (3 милиона тона).
Тези пет страни заедно представляват 16% от световното производство на свинско месо. В Европа свинското производство остава стабилно с намаляване на броя на свинете. Това се постига благодарение на нарастването на масата за клане в резултат на подобрената технология на отглеждане, хибридизация и хранене.

Най-големите доставчици на свинско месо (заклани прасета) на световния пазар са: WH Group – 48,3 милиона глави (Китай), JBS Foods International – 28 милиона глави (Бразилия), Smithfield Foods – 27,9 милиона глави и JBS САЩ – 22,3 милиона глави (САЩ), Датската корона – 22 милиона глави (Дания),  и др.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here