Още за „Чудото Беларус”

1

Всъщност няма чудо, има добре свършена работа

От известно време пишем за успехите на Беларус по отношение на говедовъдството, даващо отражение при производството на мляко и Беларус съвсем заслужено се нарежда на седмо място в Европа по производство на краве мляко. От началото на годината производството на мляко в Беларус се е увеличило с 3%, в сравнение със същия период за миналата година.

Добивът на мляко е 5.33 милиона тона, което е пет пъти повече от нашето производство на краве мляко. Според данни от държавната статистика, Беларус води сред страните от ОНД в производството на мляко на глава от населението – 752 килограма, в сравнение с Казахстан – 2,5 пъти, Армения, Киргизстан, Украйна и Русия  3 пъти. Освен това в Беларус се наблюдава и положителна динамика: за 9 месеца броят на кравите се е увеличил с 0,3% до 1,425,600 броя.  Всъщност къде е тайната на успеха. Това е реализирането на проект – Технологичното преоборудване на млекопроизводителните стопанства в Беларус.

“Завършваме технологичното преоборудване на млечните ферми. Съществува инструкция на държавния глава да се завърши изграждането и реконструкцията на стопанствата през 2018 г. Анализирахме, че сега има 150 ферми с висока степен на готовност, т.е. повече от 50%. Сега тяхното довършване продължава” – каза първият заместник-министър на земеделието и храните на Белорусия Леонид Маринич.

 Като част от програмата за модернизация в страната, са построени и преустроени 3,453 ферми. Съвременните технологии и новите техники за поддържане на добитъка, както и развитието на производството на фуражи, осигуряват високи резултати в животновъдството през последните години.  Свободното отглеждане на кравите  е приоритет в индустриалното животновъдство. Но ние не изключваме други форми на отглеждане, те също имат право за използване.. Вързаното отглеждане е за висши мениджъри, които искат да получат високи индивидуални добиви на мляко от крава. Ние имаме такива примери, когато във ферми, при вързано отглеждане и използване на пасища, кравите дават 7-8 хиляди кг мляко. Там работят хора, които  виждат и  усещат всяко животно. И ако помещението в което се отглеждат кравите  е също така добро, на кравата и е удобно там, тогава защо да няма висока продукция – каза Леонид Меринич.
През 2017 г. Министерството на земеделието очаква да получи средно 5 хиляди кг мляко от кравата в страната.

В общия обем на износа на селскостопанска продукция от Беларус, млечните и месните продукти представляват 91% (млякото и млечните продукти – 60% от общото количество).

Източник: Белта

1 КОМЕНТАР

  1. Че в България половината крави са виртуални на разни политици само за субсидии тях никой не ги проверява

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here