За изложението в Клермон Феран и неговия основател

1

По време на честването 75 години – Земеделски институт – гр. Стара Загора, Говедовъд.ЕЮ използва почивката, за да проведе разговор с един от основателите на животновъдното изложение в Клермон Феран – г-н Роже Бланк. В разговора участваха Георги Йорданов – Изпълнителен директор на ИАСРЖ, Михаил Михайлов – НСГБ, и нашата сънародничка Мила Александрова – Президент на Френско-Българска селскостопанска асоциация.

Всъщност кой е г-н Бланк. Най-напред той е фермер и все още е такъв, независимо от това, че годините вече натежават. Следва това,  той е кавалер на ордена на Почетния легион на Франция, основател и почетен председател на най-голямото европейско изложение за животновъди и лидер на международните професионални изложения по животновъдство Соме дьо Лелеваж, което се провежда във френския град Клермон Феран и настоящ директор по международната му дейност.
В разговора г-н Бланк най-напред ни разказа за района в който живее – преливащ от животни, всякакви породи, животновъди и много наука. Направи прогноза по отношение сектор месо в говедовъдството и според него следващата година ще бъде отбелязана с голямо търсене на говеждо месо и съответно повишаване на изкупните цени, едно от най-важните условия, да има усмивка на лицата на фермерите. Разказа ни от а до я за този прослувут „панаир” на животновъдството в Европа. Накрая съвсем делово и безкористно, с чувството на спомагател от европейски тип предложи, той и неговата организация да помогнат за даване началото на подобно изложение на Балканите, с център България.
„ Така започнахме и ние навремето, с един от повече от скромен бюджет, но с всяко следващо изложение градяхме и надграждахме, за да дойде и моментът в който вече можем и да помагаме на нашите колеги. Аз не съм за първи път в България и много добре знам, че тя има потенциал в това отношение. Вашите фермери се нуждаят от подобни изложения. Не всичко е субсидии и надхитряване с търговците, има и гъдела на професията, твоето животно да е първо, да направиш почетната обиколка с него. Питайте, искайте, колкото можем ща помагаме. Ето, имаме покана от Бургаска област да проведем работна среща и обсъдим евентуален план за действие в тази насока”.
Накрая на срещата г-н Бланк ни подари своята презентация за изложението в Клермон Феран, която предлагаме на вашето внимание и след прочитането и ще се уверите,че става дума за нещо голямо, нещо полезно, нещо извън земно, създадено да помага на фермерите.
Тоня Мишева

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

1 КОМЕНТАР

  1. Това което сте направили с този велик животновъд г-н Бланк е пркрасно и ви поздравяваме ,че ни давате възможност да преценим колко сме пропаднали и потънали .Хубаво беше да кажете на г-н Бланк КОИ СТЕ ВИЕ И КАКВО СТЕ НАПРАВИЛИ ЗА БЪЛГАРСКТО ЖИВОТНОВЪДСТВО.Трябваше да поканите и вашият колега С.Краколев майстора на съборите и бзконтролното харчене на средства както от бюджета така и от ЕС.Трябваше да има поне един от ССА на неговото ниво за да му обясни от къде сме тръгнали и до къде сме стигнали.Г-н Блан сигорно е запознат, че през 80 години сме имали повече станции и екипи за трансплантация на ембриони от Франция и сега осеменяваме само 28 % от кравите изкуствено.В овцевъдството трябваше да им кажете ,че от това което сме били преди 30 години няма и помен и развъждаме подивели породи. Някой трябваше да спомене постиженията ни до 1989 годита и да отчете падението в което се намираме сега. Трябваше да се каже ,че аграрна България за първи път от съществуването си е принудена да внася МЛЯКО ,МЕСО ,ЯЙЦА ,ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ДА СЕ ИЗХРАНИ.Вичкото това го дължим на това ,че зооинженерната специалност е изключена от производствената дейност ,и се представлява основно от тези двамата и още един тумбак.Тези неща са много вожни да се кажат защото ставаме смешни говорейки за живтновъдство което го няма.Да говорим за 75 години Земеделски институт Ст.Загора е много подвеждащо защото института е преместен от София през 1975-76 година.АЗ СЪМ ЗАВЪРШИЛ ССА И ТАКАВА МИ Е ДИПЛОМАТА И НЕ ИСКАМ ДА МЕ ПРИРАВНЯВАТ СЪС СТАРОЗАГОРСКО ОБРАЗОВАНИЕ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here