Цената на овчето мляко – абстракция ли е

6

През изтичащата година се наслушахме на оплаквания на овцевъдите от ниските изкупни цени на овчето мляко, на агнешкото, то за вълната си е традиционно така.
Отговор за това и не можа да се получи, но и никой не даде икономически обоснован анализ, каква е реалната цена на тази продукция. И защото периода за овцевъдите в момента е както те казват ”мъртъв” – няма какво да продават, няма какво да складират и се готвят за най-важната кампания в овцевъдството – агнилната, от която зависи и хала на фермата.
За да ги „събудим” и да се готвят за агнилната кампания /разбира се че си правим шега / ще се опитаме да изкажем нашето мнение по тези въпроси. Статията не случайно е озаглавена – абстракция ли е.
И за да няма недоразумение най-напред уточняваме какво означава тази дума – Абстракция (от латински abstractio – отвлечен) е процес или израз означаващ някакво отвлечено, ирационално понятие или фикция. В този смисъл абстракциите са малко или много нереални, отдалечена представа за действителността. Въпреки това обаче те са особена форма за опознаване на тази действителност.

През миналата кампания за производството на овче мляко, се наложи едно становище, че мандрите нарочно свалят цените, защото трябва да се изпълнят заветните 70 кг мляко от овца и в името да се вземе субсидията за селекционен контрол, едва ли не овчарите, ще си продават млякото без пари. В това мнение просто няма логика.
Защо това не се случи при кравето мляко. Там стана точно обратното, цената за една година се увеличи средно с по 20 стотинки, въпреки по-голямото производство с 40 000 т на краве мляко в сравнение с миналата година и изискването от 4000 кг от крава.
Значи причината е друга. Проблем наистина беше изкупуването на овче мляко от райони, където производството му е по-малко и има малък брой мандри или са отдалечени от фермата. И тук, без да защитаваме никой, логично е паричките за транспорт да се разделят. Например, там някъде в Европа има специализирани мандри за преработка на козе мляко и в радиус 30 км има поне 10 ферми с по над 1000 кози, строени по програми, но близо до мандрата.
Идеята за общи млекосъбирателни пунктове сякаш е популистична и трудно би се реализирала. Имаше такава програма преди години, но пълен абсурд е с това да се ангажира държавата. Няма никакъв проблем обаче, ако се направи такъв пункт от кооператив или изкупвач да работи, защото нормативната база я има. Несигурността на утрешния ден по отношение на цените на млякото и на самия бизнес с мляко прави такава инвестиция рискова. Другия проблем разбира се е работната ръка, който вероятно ще се и задълбочава.
И в овцевъдството, както и при кравето мляко нямаме никаква официална информация за себестойност на продукцията и икономиката на фермата.
Оплакваме се от ниските цени. Знаем ли, какви са в другите страни, поне на тези до нас. В Гърция също през този сезон имаше ниски цени за овчето и козе мляко, защото там, представете си имаше голям внос на овче и козе мляко.
Агнешкото месо към днешния ден е около 5-6 евро за кг в Атина, а на централните Хали, цяло агне за три евро.

На разходка из кооперативен пазар в Атина

При на, според последните данни, цена на цяло агне в магазина е 13 лв /6евро/ за кг. Май сме по добре от гърците. Тук не е уместно да се казва: -„Ама гърците вземат еди какви си субсидии”. Знаете ли, че във връзка с кризата, тамошните фермери са ограничени отвсякъде, дори си внасят данъците още в началото на годината.
Какви са били цените на овчето мляко в Испания тази година. Правило едно- овчето мляко се заплаща според неговото качество. Цената на овче мляко в Испания се определя от сумата от процентите на мазнините и протеините. Производителят получава крайна цена на литър в зависимост от физическото и химическото качество на млякото. Според последните данни на Испанския фонд за гарантиране на земеделието , този аспект създава осезаема разлика между цените на овчето мляко в Кастилия-Ла Манча и Кастилия и Леон, главните райони за производство на мляко.
Средната обобщена цена в Кастиля-Ла Манча е била 0.952 евро на литър. Като се вземе предвид това се стига до заключението, че земеделските стопанства в този регион имат средно 12.26% в сумата на процентите на мазнини и протеини.
В Кастилия и Леон при част от добитото мляко, цената на кг. е била 0.747 евро, с физико-химично качество на 11.74%.

Най-висококачествено мляко в Испания е добито в малки стопанства в Земята на Баските, където млякото се произвежда по сезонна система и цената е достигнала 1,174 евро на кг, благодарение на извлечение от 14,12%.мазнини и протеин.
Средната изкупна цена за Испания за този сезон е била на ниво от 11.89% и 0.817 евро.
Такава цена у нас получиха отделни ферми, но никой не казва, какъв е процента от мазнини и протеин. Ако се въведе процентното изкупуване, отново няма да сме съгласни.
Самите овцевъди трябва да кажат, каква система искат за изкупуване на млякото. Защото времето на лафовете” мойто най-хубаво, мирише на трева, като обърнеш буркана не се изсипва, който го хапва става Крали Марко” са за наивниците, които остават все по-малко.
По същия начин стой и въпроса за по-ниските изкупни цени, които са факт когато млякото се изкупува, като количество. Съвсем нормално. При всички случаи някой е спечелил, но това едва ли са фермерите.
И отново поставяме въпроса, на който не могат да отговорят обосновано овцевъдите – каква трябва да бъде цената. Обикновено се замислят, и казват- „Абе 1.60 лв е добре, ама ако е 1.80 ще е още по добре”. Нека да е така, но да има обосновка за това.
Сега, да разгледаме, какво трябва да се заплати на овчарите за кг мляко на база продажна цена на овчето сирене. Разбира се сметките са съвсем условни, но вършат работа. Съгласно правилата /писани или не писани / стойността на дадения продукт на магазина е нормално да се разпределя по братски – разбирай по 33 % за производителя, преработвателя и търговеца. Да везем средна цена на овче сирене от 15 лв килограма. Това означава, че пет лева са за производителя. Съгласно учебниците 1 кг овче сирене се получава от 4.5 кг мляко или цената на кг мляко в този продукт трябва да е 1.10 -1.20 лв или толкова, колкото получиха овцевъдите тази година. Сметката не е пълна, но ориентираща.
Като извод можем да кажем само – не сме готови да седнем на масата за преговори, било с преработватели или държавата и да кажем и обосновем нашите искания по отношение цените на агнешкото и млякото, ако нямаме такава информация пак ще гледаме небето и ще си измисляме цени, каквито ни устройват, но няма кой да ни ги даде.
Успешна агнилна кампания за всички овцевъди пожелава Говедовъд.ЕЮ

 

 

6 КОМЕНТАРИ

  1. МЛЯКО ОТ ТРЕВА НЕ СТАВА.А ИСКА И ФУРАЖ.ЗАЩО МАНДРИТЕ НЕ ПРИЙЗВЕЖДАТ ПУШЕНО СИРЕНЕЕЕЕ.ТО НЕ СТАВА С ПАЛМОВО МАСЛОООООО.

  2. Как реши, че от 15 лв. за кг. сирене за фермера остават 5 лв. разпредели останалите до 15 и защо във Враца, Монтана и Видин овчето мляко падна под 1 лв. Аз знам защо, но не знам до кога ще бъдем всяка коза за свой крак.

  3. Много обстойно е засегната темата за абстрактност но да бяхте направили проучване относно оценяването на овчето мляко по райони на места където има една две монополни мандри работещи не само че са обявявали изкупни цени под един лев а дори са обявявали че ще го изкупуват на цени за краве, нормално е овцевъдите да роптаят защото са прави в случая!!!

  4. Отивате при Караколев, май беше, ще ви спретне една организация и ще ви вреди с проект по 4.2, та даже според него той бил причина за не се отваря мярката та да има повече кандидати. Така ще си разбиете монопола

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here