ЧАСТ 1: ДИАРИЯТА И НАГРЕВАТЕЛИТЕ ЗА МЛЯКО

0

Диариите се срещат сравнително често при отглеждането на телетата.

Те са особено опасни при новородените, тъй като през този период организмът е най-чувствителен към патогенните агенти и същевременно е най-неукрепнал.

В по-леките случаи диариите предизвикват неразположение и изоставане в растежа, а в по-тежките могат да доведат до тежки увреждания, завършващи със смърт.
Под понятието “диария” не трябва да се разбира едно единствено, самостоятелно протичащо заболяване. В най-общ план причините за възникването на този вид храносмилателно разстройство са две групи – инфекциозни и неинфекциозни.
В тази поредица от статии ще обърнем внимание основно на неинфекциозните причинители за развиване на диария при телетата.
Неинфекциозните диарии обикновено са резултат от грешки в технологията на хранене и гледане на животните. По своята същност те представляват функционално разстройство на храносмилателния тракт в отговор на действието на различни механични, термични, токсични и химични фактори. В много от случаите тези вредни агенти намаляват общата устойчивост на организма, а това от своя страна води до активизирането и вирулентизирането на определени микроорганизми, които са нормални обитатели на стомаха и червата. Така безобидните, дори в определени случаи полезни микроби, могат да станат причина за животозастрашаващи състояния.
Какво трябва да се спазва, за да се избегнат храносмилателните разстройства при новородените телетата? Основното, което трябва да се има предвид, е да не се допускат грешки при храненето им.
Захранване на телетата трябва да се осъществи рано след раждането им, най-късно до третия час от техния живот. Обикновено се практикува отделяне на новороденото от майката. Първото хранене трябва да бъде с два литра коластра с температура около 39 градуса, а до 24-ия час е необходимо да поеме още на три пъти по един литър. Както е известно, началните порции майчино мляко съдържат най-голямо количество имуноглобулини (антитела срещу различните болестни причинители). От друга страна, през първия ден (в най-голяма степен до 6-ия час) от живота на новородените храносмилателният им тракт е пропусклив за антителата. По този начин се осигурява резорбцията и попадането в кръвта на максимално количество гамаглобулини. За физиологичното протичане на ранния следродилен период при майката и адаптирането на новороденото е полезно да се отглеждат заедно през първите 24 часа и телето има възможност да суче на воля. До края на коластралния период (5-6-ия ден) е желателно новородените да се хранят три пъти дневно през редовни интервали от време.
Диарии настъпват, ако млякото е студено, или пък горещо над (40 градуса), ако се използват непочистени и недезинфекцирани съдове, ако се допусне поемането наведнъж на големи порции мляко. Повторното действие на определен вреден фактор често води до хронифициране на заболяването или пък до трайната му клинична проява в по-напреднала възраст. Затова е необходимо да се използват надеждни уреди, затоплящи бавно и равномерно млякото за телетата и отчитащи точната температура на течността.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here