Как се губят $ 400 милиона от един бик

4

Фермерите от млечния сектор са увеличили за последните петдесет години четирикратно производството от една крава за мляко, използвайки най-добрата генетика, но има и случай, когато един бик нанася щети на млечната индустрия за 420 млн. долара.
Всъщност става дума за бика с име Pawnee Farm Arlinda Chief, който имаше огромно наследство – дъщери – 16 000, внучки – 500 000 и повече от 2 милиона пра-внучки. Днес неговите гени са намерени в 14% от всички минали ДНК анализа крави от Холщайн породата, най-популярната порода в млечната промишленост.

Главният, нека го наричаме за краткост така, е много популярен, защото дъщерите му бяха фантастични производителки на мляко. Но, генетиците вече знаят, че той също имаше един-единствен ген за смъртоносна мутация, която се е разпространила в популацията на Холщайн. Мутацията причинява смърт на телетата в утробата на кравата. Тази единствена мутация в крайна сметка причини повече от 500,000 спонтанни аборти и струва на млечната промишленост $ 420 милиона загуби.

Въпреки смъртоносната мутация, която се получаваше при използване сперма на Главния, с негова помощ се е достигнало до $ 30 милиарда долара приходи от увеличеното производството на мляко през последните 35 години.
Ето как, само един бик може да даде отражение на индустрията. Този случай се олицетворява силата и опасностите на селективно развъждане, която е направила огромни печалби за млечната промишленост.

Главният е толкова влиятелен, защото  е благословен да се роди в точното време, на точното място. Неговото раждане през 1962 г. съвпадна с възхода на изкуствено осеменяване. Сперматозоидите на Главния бяха събрани, замразени, и изпратени до стопанства в целите САЩ.
Главния и синът му Walkway Chief Mark бяха “два от най-исторически важни бикове в историята на породата Холщайн”, казват генетиците от Университета в Калифорния.

Източник: – thenatlolantic.com

4 КОМЕНТАРИ

 1. Браво Мишо.Уникално откритие и държавническо мислене.Трябваше да прочета това прозрение за да се светна ЗАЩО ПРАВИМ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ИДИОТЩИНИ
  ГИ НАРИЧАМЕ СЕЛЕКЦИЯ.Виждам ,че всичко е обмислено държавнически и няма да правим такива селекции които могат да причинят ЗАГУБИ ЗА ФЕРМЕРИТЕ .Чак сега ми светна защо осеменяваме само 28% от кравите изкуствено и за всички останали РАЗЛАЧАМЕ БИЧЕТА.Само ,че ако хората са увеличили продуктивността на животните с този бик и губят от 500000 аборта то ние устойчиво вървим надолу и ГУБИМ ОТ ТОВА ,ЧЕ КРАВИТЕ ИМАТ МЛЕЧНОСТ КОЛКОТО КОЗИТЕ.Хубаво е изпълнителният директор на НСГБ такива рубрики да ги пуска като разни и да се замисли по-сериозно върху това какво се прави, и как за да се подобри продуктивността от кравите .Ако няма идея как да се прави ДА СИ ВЗЕМА ПЕНСИЯТА И ДА ХОДИ ДА СИ ГЛЕДА ВНУЧЕТО И ДА ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ХОРА КОИТО ИМАТ ЕКСПЕРТНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА ГО СТОРЯТ.

  • Господине, не знам дали тази титла е подходяща за вас, от известно време ми се набивате из форумите. Виждам, че само пишете, и плюете, де когото заварите, без значение за какво.
   1. Вие сте тотално неграмотен – нямате елементарни познания по писане – стил, граматика, стилистика. Изказа ви е разпокъсан, не ясен.
   2. Навсякъде само пишете, че не се допитвали до експертите, но не пишете името на този експерт – Й.Малджански – явно щом стойте без работа, и никой не ви търси, при толкова предлагане, можем да си представим какво представлявате.
   3. Имате държание на човек от най-долното съсловие, обиждате, нагрубявате, говорите за хора, които – ама въобще не ви отразяват и не отговарят на нападките ви.
   4. Идете се прегледайте, явно имате проблеми /възпитанието ви няма как да оправим, първите 7 години/, но няма нищо срамно човек да се обърне към лекар – психиатър, психолог, невролог….

   Многото злоба ви изяжда, пръскате само отрицателна енергия и не сте приятен нито за четене, нито за контактуване.

 2. При нас няма това да се случи защото заплождаме с бичета,но няма и никакви шансове да се ПОВИШИ МЛЕЧНОСТТА НА КРАВИТЕ ВЪПРЕКИ ВОДЕНАТА “СЕЛЕКЦИЯ” АЛА В.НИКОЛОВ И РАЗВЪДНИ АСОЦИАЦИИ.

 3. АБЕ НЕЩАСТНИК НЕ МИ КАЗВАЙ КАК СЕ ГУБЯТ 400 МИЛИОНА ДОЛАРА А МИ КОМЕНТИРАЙ КАК СЕ ГУБЯТ 500000 МАЛКИ И ДРЕБНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ,КАК СЕ ЗАЛИЧАВАТ 200 СЕЛА ОТ КАРТАТА ,КАК ЦЯЛА ЕДНА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ Е ОБЕЗЛЮДЕНА,КАК СЕ ИЗКУПУВА МЛЯКОТО НА ХОРАТА НА 30 СТ., ПОД НЕГОВАТА СЕБЕСТОЙНОСТ И НЕ ГО ПЛАЩА ,КАК ЕДИН И СЪЩИ ЧОВЕК Е ПРЕДСТАВИТЕЛ НА МЛЕКО ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И МЛЕКО ПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ И ЕДНОЛИЧНО ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНАТА НА МЛЯКОТО,КАК ТОЗИ ЧОВЕК ПРАВИ ПО 300-400% ПЕЧАЛБИ ОТ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ ЗА СМЕТКА НА ФАЛИРАЛИТЕ ФЕРМИ И ДЪРЖАВАТА СИ МЪЛЧИ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here