Монбелиард и Симентал за България – доклад за дейността през 2017г

2

Както и миналата година, г-н Атанасов – Председател на Асоциацията за развъждане на Монбелиард и Симентал за България ни предостави Доклада за свършеното през 2017г. Както вече писахме , в препълнената зала бяха почти всички членове на Асоциацията, защото събранието беше общо и защото се приемаше и плана за работа през 2018г.

Имаше настроение, имаше живот в тези фермери, които дори и не споменаха думата субсидии, помощи , де минимис. През цялото време се говори за бици, за контрол, за развъдна програма, за младите животни. Всъщност в тази асоциация, на демократичен принцип са изчистени всякакви разногласия. Който не е съгласен с решенията на събранието и не изпълнява точките на Устава и Правилника му е подсказано, че не е удобен и съответно се изключва от редиците.

Ако някой си мисли, че това са само думи много греши. Само през изтичащатата година са отстранени пет фермери, които не искат да спазват правилата по които „игаре” асоциацията.

Доклада е само шест страници, напълно достатъчни човек да си направи изводи, че в тази асоциация се случва нещо. Както казва Председателя, детския период е вече извървян – тази година е и юбилейна за асоциацията-10. И започва истинската работа. Всъщност тя не само е започнала, но има и резултати вече.- защитени са новите развъдни програми

– при формиране на развъдната стойност при Симентал ще се използва немско-австрийския модел, а при Монбелиард  френския селекционни индекси.

  • съобразени са с препоръките и стандартите на ICAR, INTERBULL, INRA, както и с изискванията на Регламент (ЕС) 2016/1012;

– при Симентала развъдната дейност се осъществява с всички продуктивни типове: млечно-месен, месо-млечен и месодаен;

  • прецизирана е Развъдната структура на породите и са категоризирани фермите в зависимост от продуктивността и нивото на селекционно-племенна работа в тях;

 -създаден е „Научен съвет за развитие на породите“, с който се цели да поставим дейността си на научна основа, в постоянен контакт с иновациите в областта на генетиката и селекцията на животните

 Контролирани животни.

През година  дейността е осъществена в 75 ферми с 4133 броя животни /средно 55 във ферма,  в т.ч. 2090 от породата Монбелиард и 2153 от породата Симентал.

 Контрол на млечната продуктивност

Данните в извадката от БД към момента показват, че средната млечна продуктивност на контролираните крави Монбелиард за 305-дневна лактация е 6034 кг 4,08%м.в и 3,27% протеин при 6019 кг за миналата година, а при Симентал съответно 5391кг; 4,19% МВ; 3,31 %БВ при 5487кг за 2016 г.

Репродукция

Към средата на октомври 62,6% от отелванията са резултат от изкуствено заплождане, 34,4% от естествено с регламентирани бици и едва 3,0% с нерегламентирани /или неизвестни/ бици.

Ето някои цифри.. Към 15.10.2017 г. отелванията са общо 1948, в т.ч.141 /7,2 %/ мъртвородени или аборти, които са начало на нова лактация. Спрямо миналата година те са се увеличили с 1,0%, От получените приплоди 892 са мъжки /45,7%/, 850 са женски /43,7%/  и има 52 случая /2,6%/ на близнене. Интересен е фактът, че процентът на женските приплоди, получени от изкуствено осеменяване е 61,7% към 38,3% за мъжките!

При Монбелиард средната продължителност на бременността е 278 дни, на сухостойния период 78 дни, на сервис и калвинг периоди съответно 151 и 430 дни /157;436 за миналата година/.

При Симентал средната продължителност на бременността е 279 дни, сухостойният период е 79 дни, сервис и калвинг периоди са 140 и 420 дни /148;426/;

Последните два показателя са много важни и са пряка илюстрация за  икономическа ефективност в производството. Въпреки че отбелязваме известно намаление на тяхната продължителност, трябва да си признаем, че още сме доста далеч от желаното – 80-100 дни за сервис и 360-380 дни за калвинг периода.

Пълният текст на доклада предоставяме на вашето внимание, но преди да почнете да четете искаме да споделим нещо с вас.

Болно ни стана, като прочетохме, че една група фермери си бяха платили таксите, извършват селекционна работа, но поради едно безумие на някои си, понеже нямат 20 броя крави не могат да участват в субсидирането. Каква е разликата между 18 и 22, може ли някои да обясни. В повечето случаи при такова сравнение този които има по-малко крави има по добра млечност.

Всъщност самото значение на думата селекция означава от две животни да се избере едното. В Румъния минимума за участие в схемите е 10 бр. крави и тези които нямаха толкова им бе дадена държавна помощ да си закупят крави до десет. Различни хора, различни обичаи.

Говедовъд.Ею

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Най сетне един компетентен коментар за минималният брой животни които могат да бъдат подпомагани!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here