Контрол и превенция на инфекциозни заболявания

Ваните за копита са използвани, като средство за контрол и превенция на инфекциозни заболявания на копитата. Всички болести са директно свързани с нивото на хигиена и създадените условия на живот обора. Ваните са ефективни, когато проблемите с копита при стадото са на ниво по-малко от 10%. Ако повече животни са инфектирани, то тогава трябва да се прибегне към специализирано лечение.

Използването на вани може да се ограничи до 2 пъти в седмица, като това зависи и от типа на препаратите и типа на отглеждане на животните. Повечето ферми, които отглеждат животните си свободно, нямат добър контрол над хигиената, което ги задължава ежедневно да дезинфекцират копитата на кравите. Очевидно е, че фокусът върху честото почистване и дезинфекция, ще подобри хигиената и цялостното здравословно състояние, продукция и репродукция.

Ако ваните се превърнат в необходимост във вашето стопанство, фокусирайте се към групите с най-висок риск, за да ограничите разходите си. Кравите в ранна лактация са най-застрашени от инфекциозни заболявания.Интензивното използване на ваните в този стадии е напълно оправдано.

Подобряването на дизайна и функциите на ваните може да доведе и до по-добри ефекти. Препоръчителните размери са: 3.00 метра дължина и дълбочина между 12 и 16 см.

За да е максимално силен ефекта се препоръчва двустепенно почистване на копитата. Дезинфекционният препарат има много по силно и ефективно действие, когато копитата са чисти. Разделете ваната на две половини. В първата част от ваната използвайте вода и препарат за почистване, а във втората половина активния дезинфектант.

Сапуните и каменната сол са сред тези добавки, които помагат най-вече при измиването. Разпръскани във вода, те помагат за отстраняването на мръсотиите. Почистват добре, но нямат чак толкова силно дезинфекционно действие.

Дезинфектантите включват меден сулфат, цинков сулфат, формалин и редица търговски продукти. Понякога се добавят и антибиотици. Това изисква ветеринарен надзор! Повечето химикали за копита са ефективни за около 150-200 крави.

ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА ВИ БЪДЕМ ПОЛЕЗНИ!
АКО ИМАТЕ НУЖДА ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЖЕ ДА СЕ ОБАДИТЕ НА ТЕЛЕФОН: 0895 50 22 66 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here