При ниски температури телетата не растат

1

Всъщност не откриваме Америка, а констатираме нещо, което го знае всеки уважаващ се говедовъд. Все пак сме длъжни да запознаем нашите читатели какви съвети дават службите по здравето, например в Холандия на техните говедовъди. Обогатявайки познанията си, след като сме прочели съветите и на нашите служби, ще можем да реагираме адекватно на ниските температури, които така или иначе ще дойдат в най-скоро време.

Когато на телетата им се дава  да пият 2,5 литра мляко или млекозаместител при температура под 10 градуса два пъти дневно, те ще оцелеят,  но те няма да растат.

Есента  и най-вече зимата, са винаги трудни  периоди  по отношение на отглеждането на теле. Освен трудното управление на стабилна  температура  вътре в обора, външната  също играе важна роля. Сега, когато температурите намаляват, съветът е да се увеличи даваното количество мляко. Според експертите, връзката между храната и външната температура понякога се подценява.

 При температура под 15 градуса вече трябва да се мисли за предоставяне на допълнителна енергия, която да подпомогне вътрешното затоплянето на телето. Като правило , допълнителната енергия се увеличава с 2%, за всеки градус при температура под 10 градуса. По този начин се поддържа и растежа.  Когато телето расте, то също така произвежда повече топлина и може да понесе по-ниските  температури по-добре. Освен това животните имат по-голяма устойчивост на температурни колебания.

В допълнение, към ролята на храненето, съветниците също така изтъкват важността на количеството слама в боксовете на младите телета. Подът на клетката или  помещение то не трябва да бъде само сухо, но пък да е дебело застлано със слама. Това е гаранция, че телето може да задържи топлината по-добре.  Има и проучване на Университета в Уисконсин (САЩ), в което е показано, че “доброто легло” оказва влияние върху процента на заболявания на дихателните пътища при даден процент бактерии във въздуха.

Накрая не трябва да се забравя вентилацията на въздуха в помещението, за прясната и не заледена вода смятаме, че е обидно да споменаваме.

Говедовъд.ЕЮ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here