Ваксина „ТРИВАК”- въпроси и отговори

0

На 24.11.3017г в гр. Сливен- Център по Животновъдство, се проведе среща на ветеринарни лекари и фермери, които  съвместно обсъдиха борбата с болести, които не са включени в ДПП.
Семинара се организира  от фирма „Минтех Ко“ ЕООД – София, която е и вносител на ваксината  „ТРИВАК“ – осигуряваща имунитет срещу вирусите на Говежди херпес-1, Мукозна болест и парамиксовирус-параинфлуенца 3 след прилагането и.
Семинара се проведе в присъствието на над 20 фермери, зооинженери и ветеринарни лекари. В работен план бяха изнесени два материала.
Д-р Стойчев запозна присъстващите с действието, използването и ефекта на ваксината „ТРИВАК”.
След това г-н Михаил Михайлов от НСГБ, за първи път направи съобщение за направено предложение и съответно получения отговор за обсъждане внедряването в страната на тъй наречената Допълнителна профилактична програма.
След изнасяне на презентацията,  най-важните въпроси,  които зададоха присъстващите на д-р Стойчев, бяха:
Процент на ефективност на ваксина ТРИВАК ?
От дългогодишната употреба на ваксината за профилактика и терапия в Руската федерация и други страни, както и факта, че същата е жива и  атенуирана,  средния процент на ефективност е около 80 – 90 %.
Как се прилага ваксина ТРИВАК
Подкожно или интрадермално.
При ваксинирана майка – родените  телета имат ли имунитет?
Ако майките са ваксинирани 1,5 – 2 месеца   преди отелването, родените телета придобиват имунитет в първите 10 – 20 дни. Затова се препоръчва  родените телетата да се ваксинират около 30 – я ден след раждането.
До колко часа след разтваряне на ваксината може да се използва?
До 2 часа след нейното разтваряне.
Регистрирана ли е ваксина ТРИВАК в България и има ли внос?
Регистрирана е  през м. март 2017 година  и има внос.
Има ли продажби и какви са отзивите?
Продадени са няколко хиляди дози. Отзивите са много добри. (Прилагаме справка от наблюденията на фермерите).
Предимства на живата ваксина ТРИВАК.
Изгражда много по бърз имунен отговор и продължителността му е по голяма спрямо инактивираните такива.
Може ли двата компонента на ваксината – МБ-ВД и ИРТ/П-3 да се използват  поотделно.
Може, но не е ефективно и целесъобразно!
Колко дни след третирането на животните с АНТИБИОТИК , може да се използва ваксина ТРИВАК?
Минимум 15 дни.

Г-н М. Михайлов най-напред описа ситуацията с пазара за животни и мляко през следващите месеци, позовавайки се на статистически данни и анализи. Очакванията са доста позитивни за фермерите .
За първи път той съобщи, че НСГБ е внесъл писмо до МЗХГ за дебат по отношение създаване на допълнителна профилактична програма. Много накратко запозна присъстващите с доклад изготвен от доц. Д-р Янко Иванов в тази връзка. Съобщи също така, че доклада ще бъде публикуван в най-скоро време на страниците на говедовъд.ею. Имаме и официален отговор от Министерството в тази връзка и то доста обнадеждяващ.
Накратко – става дума за доброволно ваксиниране от фермерите, като например с тази ваксина и част от средствата да се поемат от такава програма. Хората го правят, трябва да го направим и ние. В противен случай ще се чудим, как от 30г е нямало антракс в Луковит и изведнъж прескочи от 300км, където бе регистриран последния случаи. Имаме  заболявания, трябва да се реагира веднага, а това е навременното и качествено ваксиниране.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ВАКСИНИРАНЕТО

Ферма глави Заболели/умрели Заболели/умрели
  Говеда до ваксинация след ваксинация
6277-0061 75 10/2 0/0
6277-0012 25 12/1 0/0
6278-0072 50 15/1 0/0

Ваксина Тривак Партиден№1/срок на годност:06.2018г.

Приложена вьв ферма №6277 – 0061 на 08.09.2017 г. на : крави –  47; юници – 16; телета-12 /над 1м./.
Резултата е отличен, като изключим смъртност при 2 бр. телета с клиника на респираторен синдром.Вероятно се касае за пробив на ваксината, тъй като телетата бяха в инкубация.
Лабораторно при едното теле се установи ПИ3. След 7 дни още едно теле прояви признаци на респираторен синдром и то завърши фатално. Патологоантамично се останови двустранен плеврит серофибринозен. Клинично –едем на глотиса и цианоза, диспнея, олюляване, падане.
Имаше и водниста диярия със зеленикави редки лошо миришещи изпражнения.
При юниците и кравите 10 бр. бяха в 7 месечна бременност – резултата е след раждане, няма респираторни проблеми при телетата. Сега има 10 телета до 1 мес. възраст и при тях показателите са много добри. Хранят се с пълноценно мляко, без млекозаместители. Липсват и диярии.
При кравите в първата половина на бременността няма проблеми /не са наблюдавани аборти/.
В другите две ферми, в които няма внос на нови животни , след поголовна ваксинация няма проблеми /ваксинирани са на 30.09.2017г./ Намаляха неонаталните диярии и пневмонии. Предстой да се ваксинират група телета с респираторни проблеми в една нова ферма с 150 животни.

За говедовъд.ЕЮ     Тоня  Мишева

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here