Нашите предвиждания: Цената на млякото не само се запазва, но и плавно ще върви нагоре

3

Говедовъд.ЕЮ –  Получихме следния въпрос от наш читател, (по негово желание, не споменаваме името му): от мандрата на която предавам млякото ми се обадиха, че е възможно цените на млякото да паднат. Досега не ми се беше случвало такова нещо, да ме предизвестят. Обикновено,  това научавах при фактурирането или от водача на цистерната. На въпроса ми – защо ще намаляват,  ми бе отговорено, че цените на млякото в Европа падат.

Въпросът ми е – падат ли цените на суровото мляко в Европа.

Говедовъд.ею всеки месец публикува анализ на цените на млякото в Българи и Европа.

Наддаването за ”бялото злато” върви нагоре

в нашата рубрика:

Анализ – Мляко

За месец октомври цените отново са във възходяща градация, макар и с минимално увеличение -36.72 цента за октомври при 36.71 цента за септември. Подобна е и ситуацията и в България – съответно 30.60 и  30.90 цента. За октомври имаме само в пет държави минимално намаление на цените в рамките на 0.01 до 1цент.
Най-новите данни показват, че цената на млякото в Холандия към 19.11.2017г  е в рамките на 40 цента, докато в Италия има минимално намаление и цената е 42.3 цента. В Швейцария цената се движи в рамките на 43 до 47 цента. Независимо от тази добра цена Швейцарската фермерска организация Unitterre, изисква справедлива цена и излезе с  петиция, която стартира миналия четвъртък (23.11.) с демонстрация в Берн,  под заглавие  “1 франк/литър за млекопроизводителите, така че те да могат най-накрая да живеят прилично” и  съпоставими с останалата част от населението в трудоспособна възраст.  (1 sfr = 0.8565 €/)
През октомври 2017 г. Deutsche Milchkontor плаща основна цена на млякото (4% мазнини, 3,4% протеин) от 39,20 цента на килограм мляко (нето от стопанството). При по-високо съдържание на мазнини цените успяха  да отделят над 40 цента (при 4,2% мазнини 40,20 цента / кг).
По-висока  е  цената само на  FrieslandCampina с базова цена от 40.26 цента за кг и при много добри показатели на 41.95 цента / кг.

Цената на биологичното мляко достигна през октомври 49,3 цента на килограм мляко (нето от стопанството – 4,0% мазнини и 3,4% протеини
През 2018 г. също трябва да се очакват стабилни цени. Цената на биологичното мляко в Австрия се повиши до 48,8 цента.  (нето от стопанството, 4,0% мазнини, 3,4% протеин).
Arla Дания и Friesland Campina обявиха 47,7 цента и 48,5 цента за ноември.
Прочитайки тези справки, отговора на вашия въпрос е, че и през ноември нямаме намаление на цената на млякото в Европа.
Говорейки за тези цени на млякото,  искаме да обърнете внимание и на показателите, на които трябва да отговаря млякото, за да се получат тези пари. Съгласете се, не може да се искат 42 цента за кг при масленост 3.6%. За съжаление маслеността и протеина у нас се стимулират от много малко мандри, което пък дава отражение върху селекцията, производството, въобще на всичко по веригата промишленост мляко. Вероятно тази патова позиция е удобна, както за производители така и за преработватели.

Цените на готовите млечни продукти на борсите през последната седмица паднаха с няколко процента: lobal Dairy Trade съобщава: до 21.11.2017г
средната цена на всички млечни продукти са  падна с 3,4% до $ 2,970/t. с изключение на цената на безводната млечна мазнина ($ 6,887 / t),
Произведеното пълномаслено мляко на прах загуби стойността си с 2,7% до 2,778 долара/т.
Цената на Cheddar спадна с 4,2% до $ 3,831/t.
Маслото намалява с 5.9% до $ 5.144 / t в стойност.
Цената на обезмасленото мляко на прах спадна с 6.5% до $ 1.701/t.
Labkasein е намалял с 12,6% до $ 4,644 / т.
Падането или увеличението на цените на млякото наистина се влияят от Европейския пазар, но това не означава, че ако в някоя страна цената е 20 цента и в България трябва да е толкова. Например в Кипър преди една година  цената на млякото беше 45-50 цента, а в същото време в Литва беше под 20 цента
Какво се случва у нас. Цената на млякото се запази на същите нива, дори отиде и нагоре в сравнение с есента. За първи път никой не се опита да провокира животновъдите с идва „пролет, има паша, икономисвате от фураж”. Никой не се опита да свали цената, когато животновъдите получиха субсидии или помощи – практика от миналото. Нещо повече, мандрите започнаха да плащат редовно, а някъде и предварително.
Всичко това говори,че просто няма мляко. От чужбина не може да се внесе, защото в целия ЕС цените са високи, а останалите държави извън общността не са кой знае какви производители. Вероятно се внася обезмаслено мляко, но и за него трябва допълнителна обработка. Големите европейски мандри, усетиха опасността от дефицит на мляко и се гласят да сключат дългогодишни договори с доставчиците. Подобно на тях, голямата гръцка млечна компания Додони ще инвестира 4 млн евро за индеректно подпомагане на животновъдството – което означава, че произведеното мляко ще остане в Гърция.
Така че, нашите анализи показват /поне засега/,  че няма причина цената на млякото да пада. Нормално е дори и за България да се увеличи. Само за три месеца от юни до септември полученото краве мляко е намаляло с 9500т общо, за да се произведе през септември 58 743т мляко.
Това означава, че през септември, средно на ден е изкупувано по 1600т мляко. До 300т от това мляко отива в мандри, които имат собствени стада и за директни продажби или преработка от млекопроизводители. С други думи това количество въобще не играе роля в пазара за мляко.
Това означава, че остават за разпределение 1300т и ако приемем, че има 200 мандри да работят с мляко, се получава по 6.5 за преработка на ден. Ясно е ,че трудно всичките мандри ще могат да издържат и вероятно в най-скоро време ще започнат фалитите. Нормално е, все пак фалираха хиляди ферми,  идва ред и на партньорите.
Добитото мляко през октомври, отново ще отбележи ръст надолу, по простата причина, че в края на септември и октомври бяха продадени много крави. През декември ще има застудяване, все пак зима е, вероятно ще има и сняг, което ще доведе до биологичното намаляване на продукцията. Няма да говорим, какво ще стане, ако се затегне контрола по предаването на млякото /от двете страни – ветеринари и финансисти/.
Нашите изводи са, че производството на мляко ще намалява и изкупните цени може да се увеличат малко.
Всъщност борбата за „бялото злато” сега започва.
Тези резултати се покриват напълно с прогнозата на един от най-добрите анализатори в Европа, за които писахме в началото на годината. Неговата информация се базира на статистика от последните сто години. Единствен той си позволи още февруари да прогнозира цена от 40-44 цента накрая на годината. 42 цента вече са достигнати, чакаме 44 те.
Можем да успокоим нашият фермер, че към днешния  ден, няма причини да се намаля цената, единствената причина това да стане е,  ако млякото не отговаря на изискванията.
И за да завършим с нещо весело /то всъщност материала е весел за фермерите/,  ще ви разкажем действителен случай отпреди десетина години.
Някъде около коледа бяхме в офиса на една немска кравеферма. По едно време пристигна една кола и от нея слезе едно момче, което носеше кошница с вино, салами, сладки още куп неща. „Това е от вашия изкупвач на мляко за Коледа” – каза момчето. Докато опитвахме деликатесите , пристигна друга кола и отново слезе друго момче, което носеше кошница с продукти – „Това е от нашата мандра, на дъното на кошницата е нашата оферта да ви купуваме млякото през новата година”.
Пожелаваме на фермерите, да съберат повече кошници за Коледа, и да ни поканят заедно да пийнем за празника.
Говедовъд.ЕЮ

3 КОМЕНТАРИ

  1. ЗА КАВО ГО ПИТАТЕ БЕ НЕЩАСТНИЦИ.КАКВО ДА ВИ КАЖЕ М.МИХАЙЛОВ КАТО Е НА ХРАНИЛКА ПРИ ЗОРОВ.ВИЕ ПРОСТО ЗАБРАВИХТЕ КОЙ ВИ ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНИТЕ –ЗОРЧО .РАБОТАТА НА М.МИХАЙЛОВ Е ДА ВИ ОМАЙМА Д ЦЕНИТЕ В САЩ ,КИТАЙ ,КАНАДА ,ТУРЦИЯ ,АРМЕНИЯ ,ГРУЗИЯ И ВЦЕЛИЯТ СВЯТ ЗА ДА ВИ ПОКАЖЕ КОКОЛКО Е НОРМАЛНО ДА Е ТАКАВА ЦЕНАТА .ТОВА МУ Е ПРОСТО РАБОТАТА ДА СИ ЗАЩИТИ ЗАПЛАТАТА.

  2. г-н Малджански, ето ви сайта на най-голямата развъдна организация АРЧШПБ-Добрич -http://archshpb-dobrich.eu/ – може в техните материали и публикации да намерите отговор на вашите въпроси. Пишете и питайте тях. Ние, сайта Говедовъд.ЕЮ, не сме свързани с никаква развъдна организация. ПОВТАРЯМ ВИ ЗА Н-ТИ ПЪТ, САЙТА СМЕ ГО НАПРАВИЛИ САМО ДВАМА, ТАНЯ ДИМИТРОВА И МИШО МИХАЙЛОВ, ОТ НУЛАТА. Лични пари сме извадили от джоба си, още веднъж ви повтарям, никой не ни плаща (освен рекламодателите).
    Никой не ви пречи, вместо само да плюете, да направите и вие нещо позитивно, и го покажете, да ви дадем оценка.
    Защото, повярвайте ми, да се направи такъв сайт и най-вече да се поддържа, трябват много нерви, много работа и разбира се много средства. И най- вече много любов, към това, което правиш. Но най-важното е одобрението на хората.
    Днес сутринта, сайта ни беше блокиран, когато се обадихме в офиса за подръжка, да питаме, какво става, знаете ли, какво ни отговориха от там ……Поради големият трафик (пояснявам за вас – големият брой читатели) и голямото натоварване се е получил срив. Ето това ме радва и топли, а вие какво ще говорите, ама хич не ни интересува…то и кой ли ви отговаря на умозаключенията . Хубав ден .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here