БЕЛАРУС – 9 200 000 тона мляко за една година

0

Става дума за Беларус, една държава по отношение на животновъдството за която може да се каже, че е земната / Проксима /,  най-близката до Земята звезда след Слънцето,  в семейството на големите производители на животинска продукция. Все пак да си осми  по износ на месо в света, и седми по производство на мляко в Европа, си е нещо.
Какво се случва в тази малка страна
Там думите стратегия, програма ,план не са чужди думи, правят се такива неща и съответно се изпълняват. У нас сякаш не може да се случи такова нещо – казваме: нямаме време за стратегии, от 15 години назад-досега можеше да се реализират поне три „петилетки”, Управляващите /става дума за всички/, сякаш не искат да поемат ангажимент, защото трябва да се осигурят парички за реализиране на такива програми, при наредбите е лесно – там в доклада до Министерския съвет пише – за въвеждането на Наредбата или еди какъв документ не са необходими финансови средства. Ако има пари, ще има отпор  пък от изпълнителите. Все ще има някакви причини да не се реализират целите на такава програма, пък има и още по-лошо – на книга и на терена да се направят много неща, а да няма производство на суровина. Други обаче го правят. Говедовъд.ЕЮ

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

Беларус – №7 в Европа по млеконадой за 2016 година
Беларус – Китай: Проект за 1 000 000 000 долара
Чудото Беларус
Още за „Чудото Беларус”
Ние нямаме месо, други имат. Как го правят?

Какво се случва в Беларус ще научим от едно интервю с висш чиновник от МЗ на Беларус.
Програмата “Агробизнес 2020” е проектирана за 5 години и започна да функционира от 2016 г. до края на 2020 г. Планирано е  да се увеличи производството на мляко на 9,2 милиона тона годишно до 2020 г. Всъщност имаме много големи резерви:  Република Беларус през 2016 г. получаваше средно от една  крава малко повече от 4,7 хиляди кг. мляко, тази година целта е да получим  5 т  от животно. В същото време в много ферми се добиват 8-9 хиляди кг мляко, а някои са преминали 10 хиляди  тази година. Според нас има огромен резерв. Стратегията не е да се инвестират много пари за увеличаване на броя на добитъка, а за работа със съществуващото стадо и генетика.

По-нататъшното развитие на беларуската млечната промишленост ще се реализира чрез разработване на нови технологии , подобряване на икономическата ефективност, обновяване на производствените мощности,  обновяване на сградите на добитъка, да продължи да работи за подобряване на генетичния потенциал на животните и подобряване на управлението на стадата. .

Трябва да се отбележи, че вече в Беларус има система за идентификация на животните, модернизирани са повече от 1600 ферми за производство на мляко, които са оборудвани с модерни доилни зали или роботи. Искам да отбележа, че в Беларус съществуват предприятия, които произвеждат оборудване за доене и складиране: Gomelagrokomplekt, Unibox и Biokom Technology произвеждат доилни роботи. Ние доставяме на нашите ферми за мляко  това оборудване и  доставяме за износ.

 Генетика, хранене – всичко това сами?

Генетиката на стадата в  Република Беларус позволява да се получат около 11 хиляди литра на крава. Трябва да затегнем системите за селекция, управление и хранене. Освен това има човешки фактор. Министерството извършва чудесна работа в тази посока: организира семинари във всички области и области; издава образователна и методическа литература, а министърът и заместникът му посещават фермите. Има резултати – постепенно увеличаваме производството. Например, през последните четири години увеличението на млякото в републиката възлиза на повече от 500 хил. тона това е количеството мляко което се обработва годишно в България официално.

 По програмата ще бъдат произведени  9,2 милиона тона мляко през 2020 г., тогава къде смятате, че млякото ще бъде изнесено?

В Беларус потреблението на мляко на глава от населението е 255 кг годишно. А ние произвеждаме по  751 кг. Вече изнасяме 60% от произведеното мляко. Планираме също да увеличим растежа на млякото, но на нови пазари.

Моля, кажете ни за тези страни. В допълнение към Русия, какви други страни са важни за вас по отношение на износа на продукти?

Като цяло през януари-август 2017 г. износът на селскостопански продукти, произвеждани от беларуски предприятия, се осъществява в 52 страни. Преобладаващата част от износа на селскостопански продукти отива в страните от ОНД.

През осемте месеца на тази година вече шест пъти увеличихме износа на селскостопански продукти в Африка ,  2,6 пъти се увеличи износът за Азия и Океания. В Близкия изток бяха доставени 3 пъти повече селскостопански продукти.

Що се отнася до доставката на мляко, пробив тази година са страни като Турция, Китай, Грузия, Оман, Катар, ОАЕ. Добре работим с Виетнам. За китайския пазар за 2016-2017 г. ние сертифицирахме 36 млечни предприятия, от края на миналата година започнаха първите доставки. До момента сме изнасли млечни продукти в Китай за повече от 5 милиона долара. Доставките на млечни продукти се увеличиха 72 пъти.

 Сега световните анализатори отбелязват две държави, в които производството на мляко расте: Полша и Беларус. Чувствате ли конкуренция с Полша?

Със западните ни съседи, включително Полша, постоянно се сблъскваме на пазарите.  Освен това, ние силно се конкурираме един с друг на пазарите на Китай и Виетнам. По-малка е се конкуренцията  на пазарите в Близкия изток и Африка, защото има по-голям стоков сегмент от стоки.

 Защо е изгодно Беларус да влезе в Евразийския икономически съюз?  

Всеки интеграционен процес винаги е нов начин за търговия, преди всичко. Днес ЕИС включва пет държави: Русия, Беларус, Казахстан, Армения, Киргизстан. Това е огромен пазар за безмитна търговия, където няма граници. Мисля, че всички участници в съюза имат полза от това и всяка страна се стреми да получи определени дивиденти от участие в това интеграционно образование. Беларус няма петрол и газ, но се развиват селското стопанство, промишлеността, преработката и

 Какви са изискванията за сурово мляко в Беларус днес?

Те са по-строги от тези в ЕС. Например, допустимия брой на соматичните клетки за клас “Екстра” -. 300 хиляди до 1 куб.см. ЕС позволено да 400000 подобна ситуация при остатъци тетрациклини. – Разрешена до 10 мг на куб.см., Беларус, ЕС – до 100 mg.

По принцип работата по подобряване на качеството продължава и ако е необходимо, ние сме готови да отговорим на изискванията на пазара и да затегнем някои показатели.

Насърчавате активно износа на месни продукти. Как се развива тази посока?

Изнасяме 30% от цялото произведено месо. В основата си – това е говеждо и птиче месо. За една година изнасяме около 135 хил. Тона говеждо. Беларус заема  8-мо място в света по износ на охладено говеждо.

Беларус ежегодно увеличава с около 30% -35% годишно износа на готови продукти: колбаси, деликатеси, консерви и т.н. В допълнение, беларуските месните продукти са добре познати в Руската федерация, ние имаме изнесени месото до 12 страни по света.

Според Вас как ще приключи тази година за земеделците на Република Беларус?

Годината е много добра. Основният ни случай е месото и млякото при износа и производството. Целият ни потенциал за растение е насочен към производството на фураж. . В резултат на това планираме да съберем около 9,5 милиона тона зърнени култури, включително царевица и рапица. Планираме също така увеличаване на брутната продукция на земеделските производители във всички категории с 2.2% в сравнение с нивото от предходната година, включително в земеделските организации с 4.3%.

Очакваният обем на млекопроизводството е 7,3 млн. тона – това е с 2,8% до нивото от 2016 г. Производство на едър рогат добитък и домашни птици – 1,8 милиона тона, с 2,8% повече в сравнение с 2016 г.

Тези обеми ще задоволят изцяло търсенето на вътрешния пазар и ще увеличат доставките за износ. Според нашите оценки износът на селскостопански продукти и храни през 2017 г. ще се увеличи с 6,5%.

 Когато 2020г  завърши и достигнете ниво от 9,2 милиона тона мляко, има ли още планирано увеличение? Каква е границата на млякото, произведено в Беларус?

Въпросът не е лесен. Засега имаме капацитет за обработка на 9 милиона тона мляко. Това не е границата. Такъв обем ще бъде постигнат при доене от около 7 хил. Кг на крава. И ако преминем цифрата от 7 хиляди и отидем на средния европейски индекс от най-малко 8 хиляди литра на крава, общото производство ще се увеличи още повече. Следователно ще преминем към средния европейски показател и ще разгледаме изграждането на нови млекопреработвателни заводи, за да осигурим обработката на всички произведени обеми.

 Планирате ли да привлечете чуждестранни инвестиции?

Планираме да привлечем не само чуждестранни инвестиции. В страната има мощни стопанства, които имат средства да инвестират в увеличаване на обемите си.

Тази година подписахме споразумение за инвестиране на 1 милиард щатски долара в различни сектори на икономиката, включително селското стопанство, заедно с китайската корпорация.  Сключено е инвестиционно споразумение с тази компания за изграждането на комплекс за млечни  крави за 40 хиляди глави.

Тона Мишева-със съкращения от  Molokai News

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

Беларус – №7 в Европа по млеконадой за 2016 година
Беларус – Китай: Проект за 1 000 000 000 долара
Чудото Беларус
Още за „Чудото Беларус”
Ние нямаме месо, други имат. Как го правят?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here