Брекзит ще причини катастрофа, по-страшна от руското ембарго

0

Написана от Даниел Стоенчев – agro-consultant.net
Катастрофа, по-страшна от руското ембарго – такива ще са последствията от излизането на Великобритания от Европейския съюз за месопреработвателния бранш, ако преди това Лондон и Брюксел не сключат споразумения за свободна търговия.

Проучването е по поръчка на Европейското сдружение на търговците на месо и животни. Без търговски договори между Обединеното кралство и Европейския съюз, за сектор „Месопреработване“ ще настъпят опустошителни последствия”, изтъкна президентът на сдружението, Филип Бореманс, при представянето на аналитичния доклад в Брюксел.

В най-лошия случай Брюксел и Лондон ще наложат високи вносни мита за месо от двете страни на Ламанша. Ще има и допълнителни разноски за ветеринарни и митнически контроли. Според анализаторите, това ще доведе до спад с 84 процента на износа на говеждо от Европейския съюз към Острова, на свинското ще паднат с 48 на сто, а на агнешкото – със 76%, сочат прогнозните разчети. В резултат, в Европейския съюз ще се натрупа излишък, който ще смъкне цените на говеждото с 9, а на свинското със 7 процента.

Една година след “твърдия Брекзит”, стойността на произведеното в Европейския съюз говеждо месо ще намалее с 2,4 милиарда, а на свинското – с 2,3 милиарда евро. Това ще засегне не само основните доставчици на месо за Великобритания, но и всички държави-членки, се посочва в проучването. В крайна сметка, по веригата на месопроизводството ще изчезнат 32 хиляди работни места, особено в селските райони на континентална Европа.

източник:agro-consultant.net

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here