Говедовъдни новини – Уикенд 48

0
Румъния: Проблем за румънските животновъди за износ на живи животни за Израел . За какво претендират израелците – получаване на по-стари животни от исканите, не добра проследяемост на антибиотици, не хуманно отношение при товаренето на животните. Всичко това ще се коригира, защото израелският пазар е много добър пазар. По две причини: едната, купуват се голям брой животни и второ, плаща се веднага, за разлика от други страни от Близкия изток, които все още имат да плащат на много компании в Румъния.
Това е и „камбана” за българските животновъди, които са на прага на износ за Турция, според МЗХГ.
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ: Износът на говеждо и овче месо в Иран, скоро ще бъде значително улеснен, след като страната приеме една система за здравна сертификация за износ от всички държави – членки на ЕС. Очаква се новите правила да бъдат въведени през първата половина на 2018 г., като се намали бюрокрацията и разходите за износителите.
Фил Хоган казва: ” Убеден съм в значителните възможности, които съществуват за износа на говеждо и овче месо от ЕС на ирански пазар, който е от 80 милиона души. Тези нови стъпки, ще ускорят търговията с говеждо и овче месо от ЕС до Иран. Това е само първата стъпка в развитието на нови и взаимноизгодни отношения за Иран и ЕС.
Нова Зеландия – млекодайните стада намаляват. През 2017г броят на лактиращите крави е 4.86 млн. в сравнение с миналата година, намалението е от 140 000 крави. Средният брой отглеждани крави във ферма спада от 419 на 414 животни.
Но от друга страна, производството на мляко във фермите е нараснало, поради увеличението на средната продуктивност от крава. Новозеландската крава е произвела средно 4 259 кг мляко през тази година.
ХОЛАНДИЯ: FrieslandCampina за декември ще намали цената на млякото за декември с 0,25 евро на 100 килограма мляко и тя ще е 41,50 евро.
Гарантираната цена се дава при годишно производство на 800 000 килограма мляко с 3,47% протеини, 4,41% мазнини и 4,51% лактоза. Цената на биологичното мляко ще бъде- 51,75 евро на 100 килограма мляко, което ще е увеличение от 1,00 евро в сравнение с ноември.
КАТАР: Кралството на Катар е решено да си осигури мляко и млечни продукти в бъдеще. В момента в средата на пустинята се изгражда млекопреработвателна ферма за 14 000 крави. Договорени са, да се купят и доставят в обора 6 000 крави от САЩ, които ще се транспортират с кораб от Северна Америка през февруари. В процес на договаряне са още 3000 бр, докато станат 14 000. Температурата от 50 градуса през лятото, ще бъде намалявано изкуствено до 25 градуса, със специални съоръжения.
ПОЛША: От 2020 г в неделя, няма да има отворен нито един магазин. Така реши полския сейм. От 1 март 2018 г. влиза сила първи етап за ограничение и магазините ще бъдат отворени в първата и последната неделя на месеца. Също така, две неделя преди Коледа и една неделя преди Великден, търговията ще се извършва без ограничения.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here