Другите го правят, ще дойде ли и нашия ред-това зависи изцяло от животновъдите

0

Ако някой се е ровил в сайта Говедовъд.ЕЮ, в раздел „Дейност НСГБ”, е видял няколко писма до МЗХГ, за обсъждане въпроса за внедряване и в България така наречената Допълнителна държавна профилактична програма – ДПП. С две думи, става въпрос за провеждане на профилактична програма , по желание на фермера, по определено заболяване, което е най-разпространеното във фермата. Той заплаща една част или цялата сума, за реализирането на тази програма. Плюсовете са, че програмата се провежда от специализирани ветеринарни звена, преки специалисти и изследванията се извършват в акредитирани лаборатории. В много случай, държавата също помага материално на фермерите.
За подобна програма в Чехия, във връзка с борбата с мастита ви разказахме миналата година. Също така в тази връзка доц. Д.р Янко Иванов ни предостави истински шедьовър по отношение прилагането на такава програма. Този доклад ще качим на страниците на сайта на 3.12.2017г- неделя. Всичко това за което говорим, че е възможно всеки може да се увери от поканата на МЗ на Полша.
Отнася се до въвеждането на програмата за унищожаване на инфекциозен ринотрахейт по говедата, вирусна диария по говедата и заболявания на лигавиците , които свободно да мигрират от стадото, за да се разпространяват. За да се ограничи този процес по искане на Полската федерация на животновъдите и млекопроизводителите , беше разработена тази програма.

Програмата започва на 01.01.2018 г.

Участието в програмата е доброволно и всички разходи за вземане на проби и лабораторни тестове, както и надзор на ветеринарната инспекция, ще трябва да бъдат поети от животновъдите. Стадото, регистрирано в системата за идентификация и регистрация на животните, може да участва в програмата за борба с гореспоменатите болести . За участие в борбата срещу IBR / IPV и BVD – MD , трябва да докладва за желанието ветеринарният лекар, упражняващ ежедневен контрол на стадото, като има задължението да докладва случая на Областния ветеринарен лекар.
В програмата за 2018 г. животновъдите могат да дадат заявка за участие до 31 декември 2017 г. През следващите години, набирането на нови желаещи ще се извърши в края на календарната година. Програмата не може да бъде стартирана, например в средата на годината.
МЗ на Полша

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here