Болно животно- ухото свети зелено

1

След няколко месеца, диагностицирането на болните   животните ще става  с помощта на диод, и ако той светне в зелено,  ще трябва да се обърнем към ветеринарния лекар. Не е мит, а нещо съвсем нормално, което ще го видим съвсем скоро. Това постижение на техниката е било демонстрирано на животновъдни изложения тази година в Бразилия и Австралия. Инсталиран в ухото на животното диод, ще информира постоянно собственика на стадото, за здравословното състояние на всеки индивид. Такава притурка, през следващите месеци ще се появи на американския пазар.

Сигналът от диода ще сравнява поведението на животното с поведението на останалата част от стадото. Той също така ще познава “типичните” симптоми на поведение при болни животни и освен това ще контролира телесната температура на животното. В случай на съмнение за заболяването, информацията за симптомите на безпокойство автоматично ще бъде изпратена до контролния панел, което, ако бъде потвърдено, ще бъде изпратено на фермера.

Система за откриване на заболяванията е особено ефективен в случаите на респираторни заболявания при говеда (BRD)
– „Текущите ни изследвания са фокусирани върху ранното откриване на болестта. Резултатите показаха, че системата може да открие болестта няколко дни по-рано, отколкото при визуална инспекция от ветеринарен лекар. Това дава повече шансове да се диагностициране болестта на ранен етап и позволява да се предприемат подходящи мерки. В случай на заболяване с помощта на  диода, ухото на животното светва в зелено” – казва експерт от фирмата производител.
За съжаление, технологията едва ли може да се нарече евтина: антената и базовата станция, инсталирани във фермата, ще струват на собственика на фермата $ 6 000, а всеки инсталиран диод ще струва $ 15 на парче.

Източник:Московски новости

1 КОМЕНТАР

  1. Защо,не вземат да прикачат към ушето и една доза флорфениколче,за навременно само инжектиране,докато дойде въздесъщия ветеринар,да потвърди диагнозата на лампичката.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here