Бизнес с мълчание, обещания и потупване по гърба, не става

1

Бизнес е съвкупност от дейности с цел задоволяване на потребност –Уйкипедия.

Днес е Св. Варвара, и не искахме да пишем проблемни въпроси, но бизнеса си е бизнес, и за него няма празник или делник.
Получихме сигнал от наш читател – животновъд, който не пожела да си каже името за да му е по-спокойно, и да не му спретнат някоя проверка.
Става дума за следното. Човека произвел качествени женски телета от млечна порода. Съответно намерил се и клиент, да ги купи на много, много добра цена. Нали цената на млякото е висока, търсят се качествени животни. Направили пазарлъка и трябва да се прехвърлят телетата в новия им дом. Да, ама не. Оказва се, че тези четири месечни телета не са ваксинирани против Нодурален дерматит.
– „Няма проблем, казва нашия фермер, ще ги ваксинирам”.
Оказва се обаче, че в Областната ветеринарна лечебница няма налична ваксина. Освен това има и 28 дена карантине период след ваксинирането.
Въпросът е, от тука нататък какво правим, какво е виновен животновъда, че няма ваксина, щом го задължават за нещо, всеки да си върши работата.
Последните изявления на ФАО са, че именно Балканите трябва да са бариерата за недостигане заболяването до Унгария. Това означава, ваксиниране, поне още три години. Едно такова закъснение може да бъде фатално за бизнеса. Някак несериозно е да няма ваксина на разположение на фермерите по всяко време. Нашия животновъд дори е готов да си я заплати, но да продаде телетата.
Който се е занимавал с търговия знае, че всеки ден не е Великден, изпуснеш ли момента, ще „духаш супата”, както беше казал един наш футболист.
Нали затова са институциите, да създават добра  среда за бизнеса, наречен животновъдство.
В последния Доклад на МЗХГ с големи букви е записано – приоритет за животновъдството. Икономическите резултати обаче не са добри, поне така показват данните. Няма и начин да са добри. Няколко такива ”пръчки” в колелото на бизнеса и ще станат още по-лоши.
Имаме подобни случаи и при телетата за клане в млада възраст. По нашите магазини все по-често взе да се появява месо от малки телета, а нали и те трябва да са ваксинирани за да бъдат заклани.
Въпросът е, кой ще заплати загубите на фермера, ако не може да реализира сделката. Подобен сигнал получихме и за издаването на пътните листи. Ако някой смята, че няма проблем, просто се лъже. Един дискусионен въпрос, който също трябва да се реши веднага.
Как мислите, държавния доктор дали е запознат с обстановката във фермата или в района по-добре от практикуващия лекар, защо фермерите трябва да пътуват, някой път и на повече от 50 км, за да си извадят пълен лист. Никой не знае.
По този начин ли ще правим бизнес, нали ще идва и турския пазар, техния министър каза – „Вместо да търсим месо от далечни страни, за мен като министър е важно да имаме възможност да купуваме от нашите съседи, когато има наличност”.
Готови ли сме да правим бизнес, при сегашната ситуация, според нас – определено не.
Вие как мислите?

Тоня Мишева

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here