350 000 крави в повече

0

Разбира се, че не става дума за България. Това са отчетените резултати по време на Национална млечна конференция  за Ирландия, проведена на 29 ноември тази година. ..
“През 2010 г. имахме малко над един милион млечни крави в Ирландия, а през 2017 г. – седем години по-късно – ще имаме средно около 1,4 милиона крави”, каза Пайди Кели на конференцията, това е увеличение от 350 000 крави за кратък период от време; голямата част от това увеличение се е осъществила между 2012 г. и 2016 г.
Когато почнем да говорим за стратегия или програма, всеки си представя, че става дума за огромен период от време, едва ли не докато извън земните слязат при нас. Хората са реализирали тази програма само за четири години. През този период на разширяване, ние виждахме не само увеличение на броя на кравите, но и заедно с това  паралелно  увеличение и на качеството и количеството на млякото. Ние не просто ставаме все по-големи; изглежда, че и много добре си вършим работата.”

Производството на мляко в Ирландия нараства бързо и през 2016 г. са произведени 6,7 милиарда литра мляко – увеличение от 35% спрямо базовото ниво за 2007-2009 г. / това е производство седем пъти по-голямо от това за нашата страна/. Освен добрият млеконадой в момента в  Ирландия има повече  юници, отколкото е нормално за осигуряване на ремонт, а  това на практика означава, че ще има увеличение на броя на кравите отново през следващата година. Има окръзи където увеличението на кравите е 40% .

На конференцията стана ясно, че броят на желаещите да разрастват фермите си не е голям, но все още има такива, които са планирали увеличение на отглежданите животни. През следващите години – до 2025 г. – е планирано националното млечно стадо да нараства с 2% всяка година, за да достигне 1,6 милиона крави. Това е напълно възможно, защото, когато квотите за мляко влязоха в сила през 1984 г., в Ирландия е имало 1,55 милиона крави; така че 1,6 милиона крави изглеждат като реалистична цел .

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here