Преди няколко години, когато започна кризата с цената на млякото, имах среща с един германски фермер.  Той беше от района на Кил. Някой, ако не знае, именно в този район, включително и Олденбург се отглеждат най-добрите крави от породата Холщайн. С години тук се постига най-високата млечност в Германия. Другото с което е известен този район е, че фермерите са доста консервативни, трудно внедряват новите неща, но като захапят няма спиране. Основно семейните ферми са от 60 до 100 крави.
На въпроса ми: -„Какво правите за да оцелеете”.
Немския фермер отговори така: – „В момента се кооперираме – три ферми събрахме кравите, общо около 500 бр.,  в най-новата и подходяща ферма, в другата поставихме  подрастващите телета  и  третата оформихме за складове. Засега работим добре, но ние имаме една поговорка – когато се съберат трима да вършат обща работа, докато не се премахнат двамата, все нещо пречи. Разбира се, че това е минало, но все пак трябва да се знае”.

Идеята за кооперирането идва в Германия, където на посещение в един кооператив са наши много добри говедовъди – Светла Манева от Пловдив, Янко Цонев и Драгол Георгиев от Сливенско. Това се случва в края на 2016 г. Всъщност, именно тази форма на пазарене на всичко необходимо им носи по-ниски цени, до 20% и благодарение на тази „глътка въздух”, при смъртоносна цена на млякото от 23-24 цента, този кооператив оцелява. В него са влизали 20 ферми, без значение на отглеждания брой крави. Едната ферма е имала 1200 кр. Фермерите са се хванали в кооператива, като одавник за сламка, изпълняват всичко и резултатите не закъсняват. Успяват да намалят цените на които купуват, да увеличат цените на които продават млякото и месото, навлизат в преработката на млякото.
Работата в кооператива се върши от външни лица, наети на договор и единствените им права са да има ефект от работата им и да изпълняват поставените им задачи.

Връщайки се в България, ”пионерите„  разказват това на свои колеги, възлагат на Геномика ООД-Сливен да направи, проучване, да направи бизнес план, да разработи стъпките които трябва да се извървят. Нормално е, като начало да има капитал за старта. Началото е месец август  т.г.  Геномика поема най-големия риск, влизайки в кооперацията със 100 000 лева, всеки фермер с по 4000 лв. пари, които при напускане се връщат. Намерена е складова база, която е одобрена от контролния орган, назначен е зооинжинер специализирал изкуствено осеменяване, търговия, менижерство. Закупен е транспортен бус, реализирани са и първите доставки.

Засега продуктите ,/основно хранителни добавки за животните/,  се внасят от Германия, но всеки по-добър продукт и на по-добра цена, без значение на производителя, също ще стига до фермите. Първите шест месеца кооперацията ще се представлява от Геномика ООД и след като фермерите се убедят, че са готови за самостоятелни действия ще си образуват тяхна юридическа единица. Засега в кооператива членуват 14 фермери от Южна България и четирима от Северна.

Всеки желаещ, може да се обърне за информация на тел:0885607743

Първите продукти пристигнаха, разнасят се по график във фермите. Плащането става до 15 дни след доставката. За всяко действие има правилник, както за изпълнителите, така и за фермите – задължения, срокове, права, качество. Въобще германски тертип, нали от тях е взаимствано. Доставят се продукти, съответно от тези, които са необходими  на фермите – като вид и количества. Както се казва апетита идва с яденето, не закъсняват и мечтите. Говорят за депо за угояване на мъжките животни, отглеждане на юници на едно място и др.
Много пъти, мечтите стават реалност, това пожелаваме и ние на кооператива.

Набелязаните основни мерки за изпълнение в дейността на кооператива са:
-директни доставки на продукти за фермерите от производителя до фермата.
-организиране на обучителни семинари и обмяна на опит между фермери
-оптимално използване на европейските програми.

Много е важно какъв ще е резултата на този кооператив, организиран не под шапката на програми, европейски или американски фондации, организиран от самите фермери. Знаем, че е трудно, много трудно. Ще се сблъскат с негативизма на обществото, завистта на тези които не участват, защото не им стиска да извадят вноската, вероятно и с контролните органи, които в този случай само ще гледат,какво се случва. Ще има подводни камъни, това е сигурно. Именно сега е момента да ги подкрепим, да им помогнем индеректно, за да могат да завъртят „колелото” на историята, защото както казахме в началото, коопериране, петилетки, планиране, стратегия това са забранени думи, които нямат почва у нас.

Поздрави за тези момчета и момичета, успех в начинанието им, за  да изпълнят призванието си на фермери,  да докажат, че когато у нас се събрат повече от двама души, могат и планината да повдигнат.

 Говедовъд.ЕЮ

3 КОМЕНТАРИ

 1. Какви продукти – уточнете . Какво е качеството. Дайте примери с цени . Само общи приказки . Това ми прилича на пирамида . Какъв кооператив с фирма за сперма ???

  • Господине, да не искате да публикуваме спецификациите на продуктите.
   Сайта не е справочник.
   Ако искате да научите подробности, от първа ръка – има телефон за връзка – обадете се.
   И пак по български – да се направи нещо хубаво, и веднага да вземем да го плюем ….
   Никой не ви задължава да членувате там. Изчакайте да кооперацията да направи първият си отчет, и ви обещаваме, че ще се постараем да го публикуваме.
   А сега просто може да се зарадвате за колегите си, да им пожелаете успех.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here